Detská literatúra Srdcovky roka 2023

Dobrý úlet – obrázkové dejiny letectva (Jacek Ambrozewski)

Jednou z najobľúbenejších kníh u nás doma je Cesta do divočiny zo Slovartu. Ďalšia podobná veľkoformátová kniha, ktorú vydavateľstvo prinieslo tento rok, je Dobrý úlet – Obrázkové dejiny letectva. A aj tentoraz ide o výnimočnú knihu.

Keď som spomenula, že ide o veľkoformátovú knihu, tak myslím, že ide o naozaj veľký formát. Na jednej strane je pravda, že vám umiestnenie knihy do knižnice pravdepodobne bude robiť problémy. Jej veľkosť ale bude určite jedným z dôvodov, prečo sa deťom bude páčiť. Malí milovníci lietadiel z nej budú určite nadšení. Zabavia ich už predsádky. Sú na nich vyobrazené znaky niektorých vzdušných síl a chvosty lietadiel leteckých spoločností. Hýria toľkými farbami, že vám nedovolia nezastaviť sa pri nich a nepreskúmať ich.

Celé dielo má pozoruhodné grafické spracovanie. Dizajn pripomína komiks. V hornej časti každej dvojstrany je zopár textových informácií, ďalšie zaujímavosti nasledujú v popisoch obrázkov. Ich názornosť pomáha lepšie pochopiť textovú informáciu. Hoci nie som fanúšik letectva, obrázky zaujali aj mňa.

Nadchlo ma, že dejiny letectva začínajú naozaj ich počiatkom. Drobnými semienkami, ktoré letia, aby sa dostali na miesto, kde z nich vyrastie nová rastlinka. Dozvieme sa aj o lietajúcich a plachtiacich živočíchoch. O žabke, ktorá plachtí pomocou blán medzi prstami, o vtákoch, ktoré sú rodenými letcami.

Nasledujú prvé pokusy ľudí o lietanie. Najskôr nie veľmi úspešné. Vďaka tomu, že sa prví letci nedali odradiť neúspechmi svojich predchodcov, môžeme čítať o prvých lietajúcich strojoch. Postupne sa dostávame  až k lietadlovým lodiam, vrtuľníkom, vojenským lietadlám, bombardérom. Deti by sa mali dozvedieť aj o smutnej úlohe letectva počas vojny. Mňa oslovila stránka o teplovzdušných balónoch. Najviac oceňujem balón s nápisom Slovart.

Dobrý úlet je úžasná kniha pre malých milovníkov lietadiel. Dokonalé grafické spracovanie, zaujímavé texty a nové poznatky. Deti postupne prejdú dejinami letectva a množstvom iných fascinujúcich tém súvisiacich s lietaním. Dozvedia sa, ako sa lietadlo konštruuje i ako prekonať strach z lietania. Ak hľadáte knihu (nielen) pre chlapca, ktorého fascinujú lietadlá, tak táto kniha je nutnosť. Vhodné pre deti od 9 rokov. Leteckí nadšenci možno aj skôr.  

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knihy-pre-deti-a-mladez/dobry-ulet.html?page_id=215005

Titul: Dobrý úlet – obrázkové dejiny letectva

Originálny názov: Ale odlot! Rysunkova historia lotnitwa

Autor: Jacek Ambrozewski

Preklad: Alexander Horák

Počet strán: 106

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Dominika

0 comments on “Dobrý úlet – obrázkové dejiny letectva (Jacek Ambrozewski)

Pridaj komentár