Romány

Dva brehy oceánu (Laura Spence-Ash)

Na Slovensku vzniklo nové vydavateľstvo s milým názvom DOT. Úplne prvým titulom, ktorý vychádza, je kniha Dva brehy oceánu, ktorú napísala Laura Spence-Ash. Podarí sa vydavateľstvu touto knihou získať čitateľov?

Je rok 1940 a Londýn je bombardovaný nemeckými lietadlami. Milly a Reginald sa rozhodnú uchrániť svoju jedinú dcéru Beatrix, preto ju posielajú do Ameriky, kde sa o ňu postará neznáma rodina. Jej rodičia dúfajú, že tam bude v bezpečí. Neistá a ustráchaná Bea sa v Bostone stretáva s rodinou Gregoryovcov. Postupne sa s ňou zblíži a dokonale zapadne k dvom bratom – Williamovi a Geraldovi. Užívajú si spolu nezabudnuteľné chvíle na ostrove v Maine. Cíti sa tu stále viac a viac doma. Všetci si však bolestne uvedomujú, že príde deň, kedy sa Bea bude musieť vrátiť do Londýna. Aký život ju čaká po návrate? Bude ešte niekedy vidieť svoju „druhú rodinu“?

Dúfal, že jej ochota vidieť to dobré mu pomôže nájsť dobro aj v sebe, že mu pomôže stať sa lepšou verziou človeka, za ktorého sa v skutočnosti považuje.

str. 18

Veľmi som sa tešila na čítanie. S čistým svedomím môžem napísať, že tento príbeh je dokonalým štartom pre nové vydavateľstvo. Kniha sa čítala takmer sama. Najmä vďaka krátkym kapitolám, ktoré predstavovali vždy pohľad inej postavy. Stránky som otáčala stále rýchlejšie až som bola zrazu na konci.

Niektoré tajomstvá sú ako ťaživé závažia, ktoré so sebou vlečieme. Iné sú darmi, kúskami tepla, ku ktorým sa môžeme dokola vracať. Nikto iný o tom nemusel vedieť. Nikto iný nemal právo o tom vedieť. Bolo to ich spoločné tajomstvo.

str. 173

Hoci sa príbeh odohráva počas druhej svetovej vojny, nemusíte sa báť, že by bola táto téma dominantná. Viem, že niektorí čitatelia nesiahajú po takýchto knihách kvôli krutosti, ktorá bola v mnohých príbehoch z tohto obdobia zobrazená. V tomto prípade by to bola veľká škoda. Páčilo sa mi, ako autorka do príbehu zakomponovala dôležité momenty, ktoré ovplyvnili svet po vojne. Či už zvolenie Kennedyho za prezidenta, alebo demonštrácie vo Washingtone.

Pri pohľade späť ľahko zbadáte, aký kus cesty ste ušli. Na pri pohľade vpred vás čakajú iba sny a obavy.

str. 291

Postavy a ich vzťahy sa postupne vyvíjajú. Autorka ide naozaj do hĺbky. Sledujeme, ako sa menia pod vplyvom rôznych okolností a ako postupne odkrývajú viac zo svojich osobností.  Vidíme, ako môže dočasné odlúčenie od rodiny zmeniť vzťahy medzi rodičmi a najmä medzi matkou a dcérou. Neviem si ani len predstaviť, čo musela prežívať matka, keď poslala svoje dieťa na druhú stranu oceánu pre jeho bezpečnosť. Na postave Bey som veľmi vnímala je rozpoltenosť. Na jednej strane je oddaná svojej matke a nechce ju sklamať. Vidíme však aj jej náklonnosť k hostiteľom. Miestami ich kontakt slabne, ale puto je stále dostatočne silné.

Kniha Dva brehy oceánu je premysleným románom, ktorý sa len veľmi ťažko odkladá. Ide o vcelku pokojné čítanie, ktoré však vo vás vyvolá množstvo emócií. Mne sa kniha veľmi páčila a postavy sa mi dostali pod kožu. Každá z nich ukázala nielen svoje silné stránky, ale aj zraniteľnosť. Je to presne ten typ knihy, ktorú by som neváhala darovať žene, ale aj mužovi, v rôznych vekových kategóriách. Každý si v nej nájde pre seba to pravé. Pre mňa to bolo veľmi príjemné čítanie. Rozhodne odporúčam všetkým, ktorí majú radi silné a zároveň citlivé príbehy.

Zuzka, ďakujem za možnosť prečítať si knihu v predstihu. Želám vydavateľstvu veľa čitateľov a teším sa na ďalšie príbehy, ktoré nám prinesieš.

Knihu si môžete kúpiť napríklad na Martinuse.

Titul: Dva brehy oceánu

Originálny názov: Beyond That, the Sea

Autor: Laura Spence- Ash

Preklad: Ľubica Dvončová

Počet strán: 352

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: DOT.

Foto: Dominika

0 comments on “Dva brehy oceánu (Laura Spence-Ash)

Pridaj komentár