Romány Srdcovky roka 2021

Rebecca (Daphne du Maurier)

Na knihu Rebecca od Daphne du Maurier som sa tešila, ale zároveň som ju dlhšie odkladala kvôli jej hrúbke. Rozhodla som sa preto začať práve ňou rok 2021. Nakoniec som viac ako štyristo strán prečítala za päť dní. Čo je celkom slušný výkon na matku s dvomi deťmi, nie?

Hlavná hrdinka robí spoločníčku pani Van Hopperovej na francúzskej Riviére. Tu spoznáva veľmi sympatického a zámožného muža Maximiliana de Winter, ktorý vlastní honosné sídlo Manderley v Anglicku. Ich ľúbostný vzťah po veľmi krátkom čase spečatia manželstvom. Mladá pani de Winterová teraz prichádza do Manderley a dúfa, že si ju všetci obľúbia a to aj napriek jej mladému veku. Akokoľvek sa hlavná hrdinka snaží, dolieha na ňu tieň predchádzajúcej pani domu Rebeccy. Situáciu v novom prostredí jej neuľahčuje ani komorná, pani Danversová, ktorá nechce dovoliť, aby bolo miesto jej bývalej panej zaujaté inou ženou a nebojí sa to dať mladej pani do Winterovej najavo. Podarí sa hlavnej hrdinke získať sympatie okolia alebo ju komorná dovedie k šialenstvu?

Opäť raz si musím búchať hlavu, prečo som sa do tejto knihy nepustila skôr? Mala som veľký rešpekt hlavne preto, že ide o dielo z roku 1938. Obava nebola ani zďaleka namieste. Nadčasový román, ktorého pointa bude aktuálna aj o niekoľko ďalších desaťročí.

Keď sa prebudím a budem spomínať na Manderley, už mi ani nebude trpko. Budem si predstavovať, aký krásny mohol byť môj život, keby som tam mohla žiť bez strachu. Budem spomínať na záhony letných ruží, na vtáčí spev za svitania, na čaj podávaný pod divým gaštanom a na špliechanie mora, doliehajúceho k nám cez trávnik. Budem spomínať na rozkvitnutý orgován a na Šťastné údolie. Všetky tieto veci trvajú a nemôžu sa rozplynúť. Spomienky na ne ma nebolia.

str.6

Kniha má podobu rozprávania hlavnej hrdinky, ktorej meno nepoznáme. Neskôr sa oslovuje pani de Winterová. Ona rozpráva príbeh, ktorý zaujme hneď od začiatku. Mnohí už viete, že nie som fanúšikom dlhých opisov a mám radšej dialógy a svižnejší, dynamický dej. V Rebecce je to tak pol na pol. Opisy a vnútorné monológy hlavnej hrdinky ma však napriek tomu  a na moje prekvapenie neskutočne bavili. Boli výstižné, poetické. Knihu som si dokonale vychutnala, hoci miestami nebola úplne dynamická.

Tu sme žili, hovorím si, a tu sme boli šťastní. Toto všetko bolo naše, i keď len nakrátko. Aj keď sme len dve noci strávili pod niektorou strechou, niečo z nás tam predsa len ostalo. Nič hmotné, ani vlásenka na toaletnom stolíku, ani prázdna tuba po aspiríne, ani vreckovka pod hlavnicou, ale niečo neurčité, chvíľka z nášho života, myšlienka, nálada.

str. 52

Príbeh bol zaujímavý. Bol plný lásky, zrady, tajomstva a napätia. Všetky tieto ingrediencie spolu dokonale ladili. Hlavná hrdinka však vo mne vyvolávala protichodné emócie. V jednej chvíli som jej priala aj nemožné, len aby bola šťastná a aby si užila veľkolepý život v Manderley. Prechádzala som sa s ňou medzi ružami či azalkami a cítila som tú opojnú vôňu okolo nej.  Na druhej strane ma privádzala do šialenstva svojou podriadenosťou. Každou stranou som dúfala, že sa konečne presadí a dupne si nohou a nebude stále iba súhlasiť so všetkým, čo jej povedia. Ten zlom samozrejme nastal, ale trvalo to dlho. Na druhej strane rozumiem, že bola prenasledovaná tieňom predošlej manželky a preto to mladej a neskúsenej panej domu trvalo dlhšie. Nakoniec sa z nej však stáva sebavedomá žena, ktorú budú čitatelia obdivovať a budú radi, že boli pri jej zrode.

Vďaka románu Rebecca som odštartovala svoj čitateľský rok naozaj skvoste. Príbeh má v sebe dostatočnú dávku napätia, intríg ,posadnutosti a nechýba ani romantika či dráma. To všetko je napísané jazykom, ktorý je prispôsobený dobe, v ktorej sa román odohráva. Všetko spolu dokonale ladí. Ja knihu odporúčam čitateľkám, ktoré si vedia vychutnať zdĺhavejšie opisy a sú pripravené na kvalitný román. Mňa táto kniha rozhodne dostala a som si viac ako istá, že o pár rokov sa k nej opäť vrátim. Ešte teraz vo mne doznieva nečakané finále, ktoré som ihneď konzultovala s ďalšou knihomoľkou. Obálka knihy je podľa filmového spracovania, preto kto má chuť, môže si po knihe pozrieť ešte aj film.

Knihu si môžete kúpiť na stránke:

https://www.bux.sk/knihy/595484-rebecca.html

Titul: Rebecca

Originálny názov: Rebecca

Autor: Daphne du Maurier

Preklad: Zuzana Kubišová, Magda Žáryová (2007)

Počet strán: 432

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Drominička

3 comments on “Rebecca (Daphne du Maurier)

  1. Pekná recenzia :) presne toto vydanie knihy som dostala na Vianoce a už sa neviem dočkať kedy začnem čítať a podľa tohto článku sa mám na čo tešiť :)

    Páči sa mi

Pridaj komentár