Romány

Mesačná sestra (Lucinda Riley)

Lucinda Riley si medzi slovenskými čitateľkami vybudovala slušnú fanúšikovskú základňu. Som si istá, že všetky netrpezlivo čakáme na ďalší diel zo série Sedem sestier. Ako piata v poradí vyšla kniha Mesačná sestra. Kam nás autorka zaviedla tentokrát?

Tiggy je milovníčka zvierat a aj preto sa rozhodla prijať prácu v škótskej Vysočine. Jej úlohou je starať sa o divé mačky. Na rozľahlom panstve žije v chatrči aj starec menom Chilly. Hneď ako sa prvýkrát stretne s Tiggy vie, odkiaľ pochádza. Chilly jej začne rozprávať o jej pôvode a postupne sa Tiggy dozvedá, že jej korene siahajú až do španielskej Granady a patrí ku komunite gitanos. Jej stará mama bola vychýrená tanečnica flamenca, ktorá si podmanila svojím tancom nielen Španielsko, ale aj Južnú Ameriku a neskôr aj veľkolepý New York.

Na knihy od tejto autorky sa veľmi teším. Rovnako to bolo aj teraz. Či už ide o knihy zo série Sedem sestier alebo o samostatnú knihu, tak Lucinda vždy dokáže, že písať vie majstrovsky. Dokonalé prepájanie minulosti so súčasnosťou a pútavý štýl vtiahne do deja každého čitateľa. Dobre naštudované reálie všetkému dávajú punc uveriteľnosti.

Od knihy som sa nevedela odtrhnúť a na osud a pôvod piatej sestry som bola skutočne zvedavá. Doteraz som ju vnímala ako sivú myšku. V tejto knihe sa ukázala ako nesmierne empatická, láskavá a ezoterická bytosť. Počas čítania spolu s ňou spoznávate jej korene a nadobúdate s ňou nadprirodzené schopnosti, ktoré neskôr využije na pomoc zvieratám.

Historická časť sa začína v roku 1912. Tu dominuje Lucía. Nadaná tanečnica flamenca, ktorá sa vo veľmi skorom veku preslávi a odcestuje s otcom do Barcelony. Musím však napísať, že Lucía ma privádzala do šialenstva. Na jednej strane mi jej bolo ľúto, pretože podľa všetkého v tele dospelej ženy uviazla tá mladá/detská verzia a ona nevedela tak naozajstne dospieť. Na druhej strane ma veľmi hnevala svojou tvrdohlavosťou a sebectvom. Neustále túžila po obdive a sláve. Nebrala pritom ohľad na nikoho okolo seba. Popritom sa na vlne jej úspechu niesol aj jej otec José, ktorého som tiež mala chuť prefackať na každej tretej strane.

V tejto knihe nás autorka prevádza škótskymi zasneženými horami, ale aj slnečnou Andalúziou. Spoznáte tvrdý život gitanos, ktorí žijú svoj jednoduchý život v jaskyniach Sacromonte. Vychutnáte si aj život slávnej tanečnice, ktorá sa nechá rozmaznávať. Ako to už pri týchto knihách býva, ani teraz som sa nevyhla googleniu. Bola som zvedavá, ako tieto miesta vyzerajú. Pozerala som si aj videá s flamencom. Všetko to bolo fascinujúce. Aj vďaka tomu som si knihu ešte viac užila.

Mesačná sestra je piatou knihou zo série Sedem sestier. Opäť je to kniha, ktorú môžete čítať aj samostatne bez toho, aby ste poznali predošlé. Ja som musím priznať, že mne sa táto kniha zatiaľ páčila najmenej. Nič to však nemení na fakte, že bola skvelá, iba o čosi rozvláčnejšia ako predošlé. Hoci ma hlavná hrdinka Lucía z historickej časti iritovala svojim správaním, krehká Tiggy zo súčasnosti to harmonicky vyrovnala. Knihe nechýba láska, dobrodružstvo a ani istá dávka drámy a napätia. Už teraz som zvedavá na šiestu sestru Elektru, pri ktorej to bude zrejme poriadna jazda.

Knihu si môžete kúpiť priamo na eshope vydavateľstva Tatran:

https://www.slovtatran.sk/mesacna-sestra

Titul: Mesačná sestra (5.diel série)

Originálny názov: The Moon Sister

Autor: Lucinda Riley

Preklad: Mária Kočanová

Počet strán: 544

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Mesačná sestra (Lucinda Riley)

Pridaj komentár