Trilery

Nikdy sme tu neboli (Andrea Bartzová)

Ďalšia kniha, do ktorej som sa pustila, bola z vydavateľstva Tatran. Psychologický triler s názvom Nikdy sme tu neboli napísala americká autorka Andrea Bartzová. Má fascinujúcu obálku, ktorá vás núti po nej siahnuť.

Emily a Kristen sú kamarátkami od vysokej školy. Spája ich veľké puto a to aj napriek tomu, že jedna žije vo Wisconsine a druhá v ďalekej Austrálii. Vydávajú sa na spoločné dovolenky. Pri tej poslednej v Čile nájde Emily svoju kamarátku v izbe s mŕtvym mladým mužom. Ten ju údajne napadol a ona sa bránila. Emily je otrasená, pretože pred rokom sa v Kambodži takáto situácia stala aj jej. Ako ovplyvní tento zážitok ich priateľstvo? Podarí som im ho pred okolím skryť? Môžu si navzájom dôverovať?

Keďže som knihu mala v poličke pripravenú na čítanie už dlhšie, čítala som už niekoľko recenzií. Tie boli dosť rozpačité. Zo začiatku som sa im trochu čudovala. Hneď po začatí čítania ma príbeh chytil. Vravela som si, že možno niekomu kniha nesadla, ale mne sa páčiť bude. Prvé kapitoly vyzerali naozaj sľubne. Neskôr som však pochopila, že recenzie boli oprávnené.

Sľubný dynamický začiatok vystriedali siahodlhé opisy. Príbeh rozpráva Emily, dostávame sa tak do jej hlavy. Čitateľ dostáva sugestívny pohľad na rôzne situácie, ktoré sa odohrali. Už od začiatku sa Kristen javí ako tá horšia/negatívna postava. Prichádzajú však občas záblesky, pri ktorých si čitateľ môže položiť otázku, či je to naozaj tak.

Oceňujem, že autorka si vybrala pre príbeh exotické miesta. Mohla som sa ocitnúť v Kambodži aj v Čile. V príbehu prevažuje priateľstvo Emily a Kristen. Vidíme však najmä jeho negatívnu stránku. Toxicitu, od ktorej sa chce jedna z priateliek odrhnúť. To však nie je to také jednoduché. Akým spôsobom sa dá udržať priateľstvo, kde dominujú temné tajomstvá? Záver príbehu bol už podľa mňa úplne prekombinovaný.

Na môj vkus bola kniha príliš rozvláčna, chýbala jej akási iskra. Nebudem tvrdiť, že sa nenašli momenty, ktoré ma prekvapili. Bolo ich však menej, ako by som od dobrého trileru čakala. Kniha je plná tajomstiev a nedôvery. Musíte na ňu byť správne naladený. Kto hľadá pomalý triler, ktorý ide ho hĺbky vzťahov medzi postavami a odrýva tajomstvá nielen z minulosti, možno sklamaný nebude. Ja mám radšej trilery, ktoré sú dynamickejšie a viac sa mi dostanú pod kožu.

Na stránke vydavateľstva nájdete ukážku:

https://www.slovtatran.sk/nikdy-sme-tu-neboli

Titul: Nikdy sme tu neboli

Originálny názov: We Were Never Here

Autor: Andrea Bartz

Preklad: Denisa Jahičová

Počet strán: 336

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Nikdy sme tu neboli (Andrea Bartzová)

Pridaj komentár