Detská literatúra

Vojna sa skončila (David Almond)

Oceňovaný britský autor David Almond napísal pri príležitosti 100. výročia ukončenia 1. svetovej vojny knihu Vojna sa skončila, ktorú nám prináša vydavateľstvo Slovart.

Zúri vojna. Johnov otec bojuje vo Francúzsku. Jeho matka pracuje v zbrojovke. Ich učiteľ v škole tvrdí, že aj John bojuje. Že je vo vojne s deťmi, ktoré žijú v znepriatelenom Nemecku. On však nechce byť vo vojne, nechce bojovať. Chce byť kamarátom s nemeckým chlapcom, chce aby sa mu vrátil otec z bojov a všetci boli opäť šťastní.

Na Slovensku táto kniha vychádza vo veľmi citlivom období. Slovo vojna sa ozýva zo všetkých strán. Ešte citlivejšie ju vnímajú deti. Dovolím si tvrdiť, že mnohí dospelí nevedia deťom vysvetliť, čo je vojna. Aj preto veľmi oceňujem, že táto kniha vyšla.

Príbeh, ktorý kniha detským čitateľom prináša, je síce napísaný ľahkým jazykom, ale posolstvo, ktoré prináša, je obrovské. John nechce, aby bola vojna. Nerozumie, prečo by chlapec z Nemecka mal byť horší ako on. Je predsa také isté dieťa. Keď sa mu rozhodne napísať list, je považovaný za zradcu. Vďaka Johnovi mladý čitateľ vníma pocity svojho rovesníka, ktorého sa vojna bytostne dotýka. Vníma jeho obavy, že nespozná vlastného otca, ktorého tvár sa mu v spomienkach stráca. Len ťažko si predstaviť, ako beznádejne sa musel cítiť.

Vďaka príbehu si môžeme uvedomiť, že každý vojnu vníma inak. Niektoré deti by boli ochotné ísť ihneď bojovať, iné sú radšej v ústraní. Nemali by sme ale odsudzovať názor toho druhého a zatracovať ho. Kniha je veľmi pekne ilustrovaná a každý obrázok má rovnako veľkú výpovednú hodnotu, ako samotný príbeh.

Krásny, citlivý a dojímavý príbeh v knihe Vojna sa skončila je určený pre staršie deti, približne okolo 10 rokov. Záleží od ich vnímavosti. V tomto čase by kniha mohla byť dobrou pomôckou. Malí čitatelia sa môžu vžiť do pocitov svojho rovesníka a vytvoriť si vlastný názor na to, čo znamená vojna.

Ukážku z knihy nájdete na stránke vydavateľstva Slovart

https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-cestine/knihy-pre-deti-a-mladez/vojna-sa-skoncila.html?page_id=179017

Titul: Vojna sa skončila

Originálny názov: War is over

Autor: David Almond

Ilustrácie: David Litchfield

Preklad: Lucia Nižníková-Kollárová

Počet strán: 128

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

0 comments on “Vojna sa skončila (David Almond)

Pridaj komentár