Detská literatúra

Sherlock Holmes vyšetruje: Podpis štyroch (Sir Arthur Conan Doyle)

Posledná kniha s Agathou Christie mi neulahodila a tak som sa rozhodla siahnuť po inej detektívke. Sherlock Holmes vyšetruje s podtitulom Podpis štyroch je síce kniha pre deti, ale to mne neprekážalo. Čo si pre čitateľov tentoraz pripravila Stephanie Baudet vo svojej adaptácii Arthura Conana Doyla?

Do domu Sherlocka Holmesa a jeho priateľa Watsona príde rozrušená mladá dáma. Má odkaz, ktorý v unudenom Sherlockovi vzbudí zvedavosť a tak sa jej rozhodne pomôcť. Ani len netuší, že sa zapletú do desať rokov starého zločinu. Čo všetko ich čaká na tejto nebezpečnej ceste za páchateľom? A podarí sa aj tentokrát Sherlockovi bez problémov prípad vyriešiť alebo to nebude také jednoduché?

Príbeh Arthura Conana Doyla prerozprávaný tak, aby ho mohli čítať deti, vychádza vo Fragmente v druhej časti. Som si istá, že každý mladý čitateľ, ktorý siahol po prvej časti, bude mať záujem aj o pokračovanie. Sherlock je známy svojou dedukciou pri vyšetrovaní. Všímať si detaily a pospájať si ich dokopy v jeho geniálnej mysli motivuje (nielen) deti viac premýšľať.

Príbeh sa číta dobre. Aj vďaka väčším písmenám. Chýbajú však kapitoly. Text nie je nijako rozdelený, preto môže čitateľ ľahko nadobudnúť dojem, že ho je príliš veľa. Ťažšie sa tak čítanie príbehu rozčlení. Čítanie ozvláštňujú úryvky z novín a rôzne odkazy, ktorými je text popretkávaný. Kniha je vďaka tomu interaktívnejšia. Tak ako aj v predošlej knihe, aj tu sú zastarané alebo menej používané výrazy vhodne vysvetlené.

Príbeh v sebe ukrýva množstvo záhad. Vyšetrovanie je dobrodružné, napínavé a miestami aj dosť desivé. Deti budú vidieť, čo všetko môže spôsobiť chamtivosť a túžba po bohatstve a pomste. Mladí čitatelia budú spolu so Sherlockom hľadať indície, dedukovať a pátrať po záhadnom mužovi. Tentoraz nechýba ani trochu romantiky, ktorú určite ocenia najmä dievčenské čitateľky.

Druhý diel detskej série so Sherlockom je plný napätia a dobrodružstva. Hoci vydavateľ na obale uvádza vek 9 rokov, ja by som hranicu o čosi posunula a to na 11 až 12 rokov. Mne sa detské spracovanie veľmi páči a som si istá, že aj deti si so Sherlockom užijú dostatok vzrušenia a zábavy.

Prečítajte si úryvok z knihy:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/24345021/sherlock-holmes-vysetruje-podpis-styroch/

Titul: Sherlock Holmes vyšetruje: Podpis štyroch

Originálny názov: Sherlock Holmes: The Sign of the Four

Autor: Sir Arthur Conan Doyle

Adaptácia: Stephanie Baudet

Preklad: Silvia Slaničková

Počet strán: 184

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Fragment

Foto: Drominička

0 comments on “Sherlock Holmes vyšetruje: Podpis štyroch (Sir Arthur Conan Doyle)

Pridaj komentár