Detektívky

Muž v hnedom obleku (Agatha Christie)

Ako som už viackrát vo svojich recenziách písala, Agathu Christie beriem ako stávku na istotu. Rovnako to bolo aj pri knihe Muž v hnedom obleku, ktorá na Slovensku vyšla prvýkrát. Bola táto kniha taká skvelá ako predošlé?

Anna sa stane svedkom desivej udalosti, kde muž spadne z nástupišťa a elektrický prúd ho namieste usmrtí. Polícia prípad uzatvára ako nehodu. Na nástupišti však bol aj muž v hnedom obleku, ktorý sa vydával za lekára a po rýchlej prehliadke obete z miesta nehody odišiel. Anne sa vydáva po jeho stopách. Ide o zločinca alebo o obeť?

Ak som si myslela, že túto knihu prečítam na jeden dych ako predošlé, veľmi som sa mýlila. Kniha nemá ani tristo strán a aj tak mi trvalo príliš dlho, kým som sa ňou prelúskala. A hoci sa v príbehu vražda udiala hneď v úvode, nebola ústrednou zápletkou. Tentokrát sa autorka vydala trochu špionážnym smerom. Tento druh detektívky mi veľmi nesadol.

Hneď od začiatku som mala pocit, že ide o akúsi inú Agathu. Príbeh plynul pomalšie, miestami som sa začínala nudiť. Nepomohla ani hlavná hrdinka Anna, ktorá mi z nejakého nevysvetliteľného dôvodu nebola sympatická. Ona je hlavnou rozprávačkou príbehu. Popritom však čítame aj úryvky z denníka Sira Eustacea Pedlera, v ktorého dome sa stala vražda. Anna sa so sirom Pedlerom spozná počas plavby do Afriky. Tu sa Anna spoznáva aj s ďalšími postavami, ktoré čo-to skrývajú. Postupné odhaľovanie tajomstiev má držať čitateľa v napätí.

Témou tohto príbehu je organizovaný zločin, pomsta a snaha napraviť dávne krivdy. Výprava do Afriky je rozhodne veľkým dobrodružstvom. Počas plavby na mňa ako čitateľa začínala dosadať nuda. Keď sa však Anna aj so svojimi známymi dostala na pevnú pôdu, bolo zrazu akcie veľa. Povedala by som, že až príliš. Najviac ma však prekvapila romantická linka, ktorú by som u tejto autorky nečakala.

Muž v hnedom obleku je prvá z prečítaných kníh od slávnej Agathy, ktorá mi nesadla. Príbeh je skôr špionážny ako detektívny. Väčšia časť plynula pomalšie ako som zvyknutá, posledná časť zase bola až príliš akčná. Miestami som rozmýšľala, či knihu skutočne písala práve ona. Som si istá, že si nájde svojich fanúšikov, ja ním tentoraz nie som. Na autorku však nezanevriem a teším sa na ďalšie tituly.

Titul: Muž v hnedom obleku

Originálny názov: The Man in the Brown Suit

Autor: Agatha Christie

Preklad: Alena Redlingerová

Počet strán: 248

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Muž v hnedom obleku (Agatha Christie)

Pridaj komentár