Romány

Malé vinárstvo v Provensálsku (Ruth Kelly)

Vo vydavateľstve Grada som si obľúbila sériu Romantické úteky od Julie Caplin. Vydavateľstvo však prináša aj krásnu edíciu Za láskou. Štvrtou knihou v poradí je Malé vinárstvo v Provensálsku od Ruth Kelly. Aká bola cesta do Francúzska?

Ava nečakane zistí, že jej manžel prestal platiť hypotéku za ich dom. Dozvedá sa, že má obrovské dlhy a nakoniec aj románik. Ich manželstvo sa ženie do záhuby a Ava príde dočasne bývať ku kamarátke. V tejto zúfalej situácií sa dozvie, že zomrel jej drahý starý otec a zanechal jej svoj malý vinohrad vo Francúzsku. Ako dopadne jej výprava do Provensálska?

Na tento román som sa veľmi tešila. Už len preto, že ide o vinárstvo a ešte aj v Provensálsku. Prostredie, ktoré nemôže nič pokaziť. Začítala som sa rýchlo, bez najmenších problémov. Ide o jeden z  príbehov, pri ktorých už od začiatku tušíte, akým smerom sa bude uberať. Ja som s predvídateľnosťou rátala, neprekážala mi. Prvá časť príbehu sa na môj vkus tiahla o čosi pomalšie, za to druhá polovica už bola o čosi rýchlejšia a kniha sa len ťažko odkladala.

Hlavná hrdinka je štyridsaťtri ročná žena, ktorá nikdy nežila sama a vždy seba dávala na druhé miesto. Najdôležitejšia bola pre ňu rodina. Lenže čo, keď sa rozpadla? Miestami som na ňu bola nahnevaná pre jej naivitu. Na druhej strane som ju začala neskutočne obdivovať za jej odhodlanosť. Pevne verím, že sa v jej situácií nikdy neocitnem, ale ak by náhodu, tak sa Ava stala celkom inšpiratívnou ženou. Začala si viac veriť, prijímať komplimenty bez rozpakov a vychutnávať si život.

Táto kniha veľmi poteší nielen romantické duše, ale aj milovníkov vína. Autorka popisuje fungovanie malého vinárstva. Vytvorila krásnu atmosféru. Máte pocit, že ste na mieste spolu s postavami. Dokonca cítite levanduľu, ktorú si Ava vysadila pri dome. Zacítite vlhko starej pivnice a na jazyku si budete prevaľovať vína rôznych chutí.

Malé vinárstvo v Provensálsku je skvelou oddychovkou nielen na horúce letné dni, ale aj na sychravú jeseň. Ku knihe si stačí vziať pohár dobrého vína a môžete vyraziť do malebného Provensálska. Ľahko predvídateľný dej vylepšuje krásne prostredie a množstvo chutí a vôní, ktoré z knihy priam sálajú. Nechýba dráma, ale ani veľa úsmevných situácií. Ja som si pri knihe oddýchla a verím, že pri nej zrelaxujete aj vy.

Prečítajte si úryvok na stránke vydavateľstva:

https://www.grada.sk/male-vinarstvo-v-provensalsku-100129/

Titul: Malé vinárstvo v Provensálsku

Originálny názov: The Little Vineyard in Provance

Autor: Ruth Kelly

Preklad: Martina Antošová

Počet strán: 360

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Metafora

Foto: Drominička

0 comments on “Malé vinárstvo v Provensálsku (Ruth Kelly)

Pridaj komentár