Detská literatúra

Chcem späť svoj klobúk (Jon Klassen)

Z edície Alma vydavateľstva Brak som vám už ukázala niekoľko kníh. Sú iné, výnimočné, neopozerané. Nedávno sa mi do rúk dostala kniha od Jona Klassena s názvom Chcem späť svoj klobúk.

Medveď nikde nevie nájsť svoj klobúk. Chodí bezradne po lese a pýta sa zvieratiek, či ho nevideli. Každé má pre neho zápornú odpoveď. Keď už stráca nádej, tak sa ho jeleň spýta jednoduchú otázku. Práve tá ho privedie k jeho klobúku.

Toto bude opäť jedna z  recenzií, ktoré v sebe ukrývajú viac textu ako samotná kniha. Ide totiž o obrázkovú knihu, kde nadbytok textu nie je potrebný. Ilustrácie sú úžasné. Jednoduché a v príjemných farbách. Som si istá, že deťom sa budú páčiť a aj bez textu majú celkom dobrú výpovednú hodnotu.

Príbeh je jednoduchý a prečítate ho na jeden nádych. Ja som si knihu prečítala hneď, ako mi prišla. Čítam, čítam, potom prišiel záver a ja som vybuchla v obrovský smiech.  Čokoľvek by ste čakali od tejto knihy, záver vás isto dostane.

Na príbehu sa mi páčilo, aký je medveď slušný. Vždy, keď sa pýtal zvierat, či nevideli jeho klobúk, tak slušne poďakoval. Navyše korytnačke aj sám od seba pomohol. Jediný problém s medveďom mal vinník. Toho nakoniec dobehla „karma“. Keď budete s deťmi čítať, skúste sa ich spýtať, či zistili, ktoré zo zvieratiek klamalo. Vinník sa totiž sám prezradil. Medveďa napokon netreba v závere príbehu odsudzovať. Je to predsa zviera. A príroda vie byť drsná.

Detská kniha Chcem späť svoj klobúk je taká vtipná, bizarná a zároveň jednoduchá, že si ju musíte prečítať. Nie som si istá, či dospelí neocenia záverečný vtip viac ako deti. Tým sa však nepochybne zapáčia obrázky a aj sa naučia, že klamať a kradnúť sa nemá. A navyše budú vidieť, že medveď vždy pekne poďakoval. Pre mňa je toto kniha, ktorá mi vyrazila dych. Vhodné pre deti od 5 do nekonečno rokov.

https://brak.sk/product/chcem-spat-svoj-klobuk/

Titul: Chcem späť svoj klobúk

Originálny názov: I want my hat back

Autor: Jon Klassen

Preklad: Tomáš Hučko

Počet strán: 40

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Brak v edícií Alma

Foto: Drominička

0 comments on “Chcem späť svoj klobúk (Jon Klassen)

Pridaj komentár