Detská literatúra

Aldo a Zeldo – stratená včielka Lilienka (Renáta Szabová, Mária Kurtyová)

Ak zo sveta zmizne posledná včela, ľudstvu by zostali posledné štyri roky života. O tom, aké sú včely dôležité, je aj kniha od slovenskej autorky Renáty Szabovej s názvom Aldo a Zeldo – Stratená včielka Lilienka.

Aldo je chlapček, ktorý miluje svojho psíka Zelda. A práve jeho psík jedného dňa nájde v tráve včielku. Aldo sa najskôr zhrozí, lebo sa bojí, že jeho psieho kamaráta uštipne. Lenže včielka na to nemá silu. Hoci je ešte nažive, čoskoro to tak nemusí byť. Včielka sa vybrala na peľ, lenže počas naozaj dlhej cesty žiadny nenašla. Namiesto toho sú všade budovy, komíny. Žiadne kvety. Aldo neváha a pokúsi sa včielku Lilienku zachrániť. Lenže nestačí zachrániť iba túto jednu včielku. Kam budú chodiť po peľ a nektár ostatné? Čo sa s tým dá spraviť?

Na recenziu tejto knihy ma oslovila autorka. Som jej za to nesmierne vďačná. Je možné, že pri záplave detských kníh by som ju prehliadla. Milujem kvety a  zbožňujem bzukot včiel okolo nich. Vediem k tomu aj svoje deti. Istý čas sme mali vysadenú v záhrade aj medonosnú lúku. Ten nezameniteľný bzukot je úžasný. V tom zvuku počuť život, usilovnú prácu a vytrvalosť.

Presne také včielky sú. Uvedomuje si to aj Aldo. Včielke sľúbil, že sa postará, aby mali kam chodiť po peľ. Presne to aj urobil. Spolu s mamičkou zasadili kvety, ktoré onedlho vyrástli. Jeho kamarátka Lilienka sa už nemusela báť, že cestou nenájde nič na posilnenie. K Aldovej rodine sa postupne pridali aj susedia, kamaráti, spolužiaci. A práve to je najkrajšia myšlienka tejto knihy. Prispieť aspoň kúskom zelene a kvetov k tomu, aby včielky mali kde zberať peľ. A vďaka tomu aby sme prežili aj my ľudia.

Autorka nenecháva nič len tak na náhodu. V každej knihe nájdete aj balíček semienok, ktoré si môžete zasadiť vo svoje záhradke. Že žiadnu nemáte? Nevadí. Nájdite vhodné miesto vo svojom okolí. V dnešnej dobe sa stále viac rozrastajú komunitné záhrady alebo mestá majú vyčlenený priestor pre lúčne medonosné kvety. Ak máte balkón, môžete si zasadiť napríklad levanduľu a včielka Lilienka príde aj k vám.

Kniha Aldo a Zeldo – Stratená včielka Lilienka v sebe ukrýva veľmi pekný príbeh o nenahraditeľnosti včiel v našich životoch. Učí deti vážiť si prácu včiel, ale aj to, ako im môžu pomôcť prežiť. Kniha je plná krásnych ilustrácií a deti sa tak s príbehom ľahko zžijú. Spoznajú niekoľko faktov o včelách. Predsádky si deti môžu vyfarbiť podľa vlastných predstáv. A ešte navyše. Môžu si zasadiť svoje vlastné kvety a nájsť tak svoju Lilienku, ktorá sa im odvďačí svojím bzukotom. Kniha vhodná pre deti od 4 rokov. Ilustrácie bezpochyby zaujmú aj tie mladšie.

Viac o knihe nájdete na tomto odkaze:

https://aldozeldo.sk/

Knihu kúpite aj stránke Martinus.

Titul: Aldo a Zeldo – Stratená včielka Lilienka

Autor: Renáta Szabová

Ilustrácie: Mária Kurtyová

Počet strán: 28

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Renáta Szabová

Foto: Dominika

0 comments on “Aldo a Zeldo – stratená včielka Lilienka (Renáta Szabová, Mária Kurtyová)

Pridaj komentár