Detská literatúra

Vianočné listy sovičke (Lara Andersová, Anja Groteová)

Čítate s deťmi knihy o Vianociach alebo s vianočnou tematikou? Ak áno, mám pre vás tip na knihu z Fortuna Libri. Vianočné listy sovičke, ktorú napísala Lara Andersová a ilustrovala Anja Groteová sa deťom bude určite páčiť.

Blížia sa Vianoce a v rodine sovičiek majú tradíciu, že každý rok niekto vymyslí prekvapenie, ktoré poteší ostatných. Tento rok vymýšľa prekvapenie malá sovička. Zatiaľ, nič jej nenapadá a tak je nešťastná. Potom však dostane úžasný nápad. Želá si, aby všetky zvieratká prišli oslavovať Vianoce s nimi. Sovička tak napíše veľa pozvánok a začne s ich doručovaním. Keď začnú chodiť odmietavé odpovede, sovička je smutná a myslí si, že ju čakajú tie najhoršie Vianoce. Lenže potom…

U nás máme veľmi radi, keď si obdobie pred Vianocami spríjemňujeme príbehmi. Vedia nás naladiť na najkrajšie sviatka roka. Takýmto je aj príbeh o sovičke. Deti boli fascinované listami, ktoré počas čítania v knihe objavili. Takáto interakcia bola pre ne veľmi zábavná. Museli sme si ale stanoviť pravidlá, že listy vyberali striedavo – raz jeden, raz druhý. Inak by sa strhla hádka.

Príbeh o sovičke je veľmi milý a dojímavý. Snáď môžem aspoň vám rodičom prezradiť, že zvieratká sovičku prekvapili a všetky prišli na jej oslavu. Hoci si myslela, že kamaráti majú iný program. Príbeh nie je dlhý, textu je tak akurát, aby deti dokázali udržať pozornosť. Listy dodávajú príbehu pridanú hodnotu. Deťom, ale aj mne, sa veľmi páčilo, že každý list je písaný inak. Ľahko uverili, že jeden písala sovička, iný písali diviačiky (s machuľou od blata), ďalší písali myšky (s prehryzenými dierkami).

Ani v tejto knižke nechýbajú krásne ilustrácie. Zobrazujú prostredie lesa a veľa zvieracích kamarátov. Menšie detičky si môžu precvičiť, ktoré zvieratká poznajú. My sme si po prečítaní rozprávali, prečo bola sovička smutná a čo ju nakoniec rozveselilo.

Kniha Vianočné listy sovičke v sebe ukrýva roztomilý a dojímavý príbeh o priateľstve. Krásne ilustrácie a navyše päť skutočných listov v obálkach deti zaručene zaujmú. Kniha vás naladí na príjemnú vianočnú atmosféru.

https://www.fortunalibri.sk/collections/bestsellery/products/vianocne-listy-sovicke

Titul: Vianočné listy sovičke

Originálny názov: Weihnachtsfest bei der eule

Autor: Lara Anders

Ilustrácie: Anja Grote

Preklad: Barbora Al Zafari

Počet strán: 32 + 5 listov

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Foto: Dominika

1 comments on “Vianočné listy sovičke (Lara Andersová, Anja Groteová)

  1. Spätné upozornenie: Myška ide do školy (Carola von Kessel, Marie Zippelová) – Drominička Číta

Pridaj komentár