Ostatné

Cukráreň Petry Tóthovej (Petra Tóthová)

Knihou mesiaca október v knižnom klube Ikaru bola Cukráreň Petry Tóthovej. Autorku mnohí poznajú z televízneho programu Pečie celé Slovensko. Aká je táto sladká kniha?

Patrím do rodiny, kde nesmie chýbať (najmä cez víkend) niečo sladké ku káve. Moja maminu baví piecť a nás ostatných zase jesť. Preto sme už doma mali knihu do Petry Tóthovej, ktorú napísala spolu s Patríciou Zlámalovou s názvom Cukráreň – Dezerty, ktoré milujeme. Táto kniha sa pri pečení u nás používa často. Preto sme neváhali ani pri novinke.

Kniha je krásne spracovaná. Obsahuje popis, ako s ňou pacovať, vysvetlenie váženia a všetkého podstatného, čo budete pri pečení potrebovať. QR kód vás navedie na sociálne siete s pomocnými videami k niektorým receptom.

Recepty sú rozdelené do niekoľkých kategórií. Drobné dezerty, kde nájdete napríklad klasické Laskonky, likérové špice či kávové zrná. Ďalšou kategóriou sú rezy – slonie slzy, žebró, kivi kocka či punčový rez, ktorý tu nájdete hneď dvojmo. Ďalej je tu pár receptov z lístkového a odpaľovaného cesta. A na záver nesmú chýbať torty. Či už je to slávna sacherová torta, medová alebo dobošová. Každý si nájde pre seba tu pravú.

Viac ako desať receptov je označených ako bezlepkových. Takže aj konzumenti, ktorí majú problém s múkou, si prídu na svoje. Každý recept obsahuje v úvode pár slov autorky a na konci nechýbajú extra tipy. Niekde nájdete aj iné varianty konkrétneho receptu.

To, čo pri kuchárskych a cukrárskych knihách zaujme asi najviac, sú fotografie. Musím uznať, že v tejto knihe sú naozaj vydarené a neraz som pri listovaní musela nasucho prehltnúť. Zákusky vyzerajú chutne a máte pocit, že si prezeráte výklad luxusnej cukrárne.

Ak nemáte predchádzajúcu knihu od autorky, určite vás recepty potešia. Ak už ste vlastníkom skoršieho diela, môžete byť sklamaní, rovnako ako som bola ja. Veľa receptov je rovnakých ako v predošlej knihe. Niektoré sú úplne totožné (a fotky veľmi podobné), iné majú drobné zmeny v hmotnostiach surovín. Hoci túto knihu vydalo iné vydavateľstvo, aj tak mi príde voči čitateľovi nefér, že sa recepty opakujú.

Ak patríte k nadšencom pečenia a hľadáte klasické recepty v modernom šate, tak kniha Cukráreň Petry Tóthovej by vás mohla zaujať. Ak už máte predošlú knihu, tak odporúčam si ju pred kúpou prelistovať. Aby ste neboli sklamaní. Kniha je dizajnom naozaj krásna a je preto aj dobrou voľbou, ak hľadáte darček pre mamu, babku či kamarátku.

https://www.bux.sk/knihy/717717-cukraren-petry-tothovej.html

Titul: Cukráreň Petry Tóthovej

Autor: Petra Tóthová

Počet strán:

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Dominika

0 comments on “Cukráreň Petry Tóthovej (Petra Tóthová)

Pridaj komentár