Detektívky

Kamzík (František Kozmon)

Vydavateľstvo Ikar nám po roku netrpezlivého čakania prináša ďalšiu časť zo Zvieracej série autora Františka Kozmona. Po Srnke prichádza na scénu Kamzík.

Obeť Alexandra Pekníková sa našla mŕtva v klenotníctve, kde pracovala. Vyšetrovanie preto na prvý pohľad vyzeralo veľmi jednoducho. Išlo predsa o lúpežné prepadnutie, ktoré sa skončilo nešťastnou smrťou predavačky. Jej matka však bola presvedčená, že dcéra sa obávala o svoj život. Prípadu sa ujíma poručík Líška, ktorý stále nie je natoľko ostrieľaný, ako jeho kolega Marek Wolf. Ten má však v hlave stále obraz mŕtveho dievčaťa, ktoré našiel a z miesta činu ušiel. Rozhodne sa preto vyšetrovať na vlastnú päsť.

Akokoľvek by ste chceli prestať čítať túto sériu, je to nemožné. Autor necháva vo väčšine kníh otvorený koniec a správny knihomoľ horí zvedavosťou a nevie sa dočkať pokračovania. Pri Srnke ten záver našťastie nebol taký infarktový ako pri Volavke. Čitatelia však určite zostali v napätí, ako sa Marek Wolf postaví k tomu, že odišiel z miesta činu potom, ako našiel dobodané dievča v byte, kde nemal čo robiť.

Prípad v Kamzíkovi bol zaujímavý a napínavý. Hoci to na začiatku vyzeralo na banálnu vraždu pri prepade, všetko sa začalo postupne vyvíjať inak. Získané indície, nečakané zvraty a prepojenia vás nenechajú len tak odložiť čítanie. Vyšetrovanie vás zavedie do veľmi vysokých spoločenských kruhov.  A rozvíri aj Marekove bolestné spomienky na minulosť. Čo všetko môže spôsobiť túžba po moci a peniazoch? A aký dopad môžu mať na človeka traumy a drogy?

Na čítanie som sa veľmi tešila. Nie iba na vyšetrovanie a kriminálnu zápletku, ale najmä na postavy, ktoré už dobré poznám. Niekto nemá rád, keď je kriminálna séria poprepletaná vzťahmi postáv. U mňa je to presne naopak. Páči sa mi, ako sa vyvíjajú, menia, niektorí si získavajú viac sympatií, ale sú aj takí, ktorí sa vám prestávajú páčiť. Jednou z nich je aj postava Bernáta. V Kamzíkovi si síce robil prácu ako treba, ale pôsobil na mňa zachmúrene, vulgárne a veľmi depresívne. Naopak poručík Liška je síce stále neohrabaný v dôležitých situáciách, ale aspoň sa snažil. Tentoraz o čosi menej priestoru dostáva Petra, Denisa.

Kamzík je opäť skvelým pokračovaním série, ktorá si získala už množstvo priaznivcov. Krimi, ktoré prečítate na jeden nádych, v sebe ukrýva napínavé vyšetrovanie. Pri knihe Volavka sme mnohí skončili s prekvapeným výrazom. Ja som bola v tom, že žiaden záver ma už neprekvapí tak, ako vtedy. To by však nemohol byť Frankie, aby karty opäť nezamiešal a nenechal nás v napätí ďalší rok. Záver je opäť skvelý a to aj napriek tomu, že necháva množstvo otáznikov. Už teraz sa teším na pokračovanie.

https://www.bux.sk/knihy/729567-kamzik.html

Titul: Kamzík

Autor: František Kozmon

Počet strán: 328

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Ikar

Foto: Dominika

0 comments on “Kamzík (František Kozmon)

Pridaj komentár