Ostatné

S láskou, Pamela (Pamela Anderson)

Asi sa ani nenájde človek, ktorý by niekedy nepočul o Pamele Anderson. Vydavateľstvo Cosmopolis prináša jej príbeh s názvom S láskou, Pamela. Jej tvár na obálke je doslova hypnotizujúca. Nedalo sa jej odolať.

Pamela svoj príbeh začína básňami. Ak sa to tak dá nazvať. Jemne poletujúce myšlienky, ktoré zo seba potrebovala dostať. Sú to slová o nej, ktoré sa derú na povrch a ktoré potrebuje vyrozprávať práve ona. Nežne pripravuje čitateľa na svoj príbeh. Ten sa začína v Pamelinom útlom detstve, ktoré rozhodne nebolo ako z rozprávky. Spomína si na život pri oceáne, na šantenie s deťmi zo susedstva, na to, ako sa u nich cítili vždy doma. Spoznáme dôvod, prečo to tak bolo. Sledujeme, ako malé dievča vníma svojich rodičov, ktorí sú ako oheň a voda. A aké to je utekať niekam preč.

Ako sa Pamela zviditeľnila a ako sa zrazu ocitla v medzi superhviezdami? Mnohí ju poznajú ako playmate, iní ako krásnu záchranárku v Pobrežnej hliadke. V knihe sa dozviete, ako dlho trvalo tvorcom dostať ju do seriálu. Jej kariéra stúpala a tak stúpal aj záujem médií o ňu. Osudným sa jej stalo stretnutie s hudobníkom Tommym Leem, za ktorého sa po naozaj krátkej známosti vydala. Jej život s Tommym bol plný vášne. Prišli deti a  po facke aj precitnutie. Ako sa život známej hviezdy a matky dvoch detí vyvíjal ďalej?

Ani jediný deň v živote

som si nepripadala krásna.

Nebolo to mojím úmyslom

ani mojou úlohou.

Krásne dievčatá akoby

boli iný druh.

Na tom však nezáležalo.

Vedela som, že oplývam nevšednejšími darmi,

než je krása …

str. 72

Pamela si túto knihu chcela napísať sama a aj to urobila. Dala si cieľ a sen, ktorý sa rozhodla si splniť. Keď sa však na to pozriem objektívne, neviem, či to bol dobrý ťah. Kniha sa čítala dobre, kapitoly neboli dlhé a boli popretkávané poéziou. Lenže keď čakáte, že vám svoj príbeh vyrozpráva sama, čakáte oveľa viac. Mne kniha pripadala občas neosobná. Bez emócií. Pamela zažila zneužívanie a túto pasáž, kde by som čakala množstvo emócií, prešla akoby bez povšimnutia. Na jednej strane chápem bolestivosť spomienok. Na druhej strane, prečo nevyužila možnosť dostať zo seba svoje pocity? Vidíme túžbu byť milovaná. Je beznádejná romantička alebo je iba príliš naivná?

Niektoré detaily v knihe sa mi zdali zbytočné, pri iných situáciách by som čakala viac. Nie som človek a čitateľ, ktorý prahne po bulvári, ale keď svoj príbeh rozpráva človek, ktorý má za sebou pestrý život, máte väčšie očakávania. Pamela píše o svoj chuti vzdelávať sa, čitateľom spomína množstvo knižných titulov, rôzne múzeá. Obdivujem jej zanietenie pre aktivizmus. Je úžasné ako vie svoj úspech a slávu premeniť na pomoc iným.

Kniha S láskou, Pamela je ľahká biografia jednej z najúspešnejších playmate na svete. Kniha je útla, príbeh je plný udalostí, ale o čosi menej emócií, ako by sme od Pamely mohli čakať. Ja som predtým videla dokument na Netflixe, ktorý vo mne zarezonoval viac. Ak však máte Pamelu radi tak ako ja, určite sa oplatí siahnuť aj po knihe, možno aj vás jej príbeh niečím inšpiruje. Aj napriek tomu, že kniha ma nedostala do kolien, Pamela je pre mňa aj naďalej inšpiratívna žena, ktorá podľa mňa ešte nepovedala svetu posledné slovo.

https://www.grada.sk/s-laskou-pamela-(1)-13773/

Titul: S láskou, Pamela

Originálny názov: Love, Pamela

Autor: Pamela Anderson

Preklad: Andrea Vargovčíková

Počet strán: 216

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Cosmopolis

Foto: Dominika

0 comments on “S láskou, Pamela (Pamela Anderson)

Pridaj komentár