Detektívky

Vražda je zvyk (Agatha Christie)

Ďalšou knihou Agathy Christie, po ktorej som siahla, bol titul Vražda je zvyk. Útla kniha, v ktorej nechýba slávny detektív Poirot. Aká bola?

Zdravotná sestra Amy Leatheranová sa ocitá v Iraku, kde sa jej naskytla príležitosť starať sa o pani Louise Liednerovú. Manželku známeho archeológa, ktorý tu je na expedícii. Práve on sa obáva o manželkino duševné zdravie, ktoré ovplyvňuje atmosféru celej výpravy. Všetci cítia napätie. Naozaj má Louise halucinácie? Alebo je pravda, že videla niekoho za oknom? Z čoho má taký strach? Cez túto oblasť prechádza aj známy detektív Hercule Poirot. Príde včas, aby zabránil tragédii?

Mám rada príbehy od Agathy Christie, v ktorých je zločin spáchaný hneď v úvode. Potom nasleduje napínavé pátranie. Tu bol úvod akýsi pomalší. Spoznávame miesto plné historických artefaktov a spoznávame jednotlivé postavy. O každom si môžeme utvoriť mienku. A potom už len hádať, kto spáchal zločin a čo bolo motívom. Vzájomné interakcie postáv nás nútia kalkulovať. Lenže potom príde Hercule Poirot a naše predstavy o vinníkovi sa rútia ako domček z karát.

Príbeh nám prerozpráva zdravotná sestra Amy. Dianie sledujeme jej očami. Ako očitý svedok sa snaží zachytiť všetky myšlienky a rozhovory. K dispozícii máme aj plánik domu, v ktorom sa stal zločin. Dostávame sa aj na archeologické nálezisko a spoznávame, ako funguje.

Po príchode Hercula Poirota dôjde k zmene. Nastáva vypočúvanie a vyšetrovanie. Každý člen výpravy má svoj motív na zločin. Indície postupne dostanú Hercula Poirota k jeho legendárnym zhrnutiam. Tentoraz sa mi vysvetľovanie zdalo akési zdĺhavé.  Verdikt bol ako vždy prekvapivý.

Detektívka Vražda je zvyk sa u mňa nezaradila na popredné priečky autorkiných kníh. Páčilo sa mi exotické prostredie Iraku a archeologickej expedície. Vyšetrovanie sa mi tentoraz nezdalo také vzrušujúce a napínavé, ako pri iných knihách. Musím priznať, že vyvrcholenie bolo zaujímavé. Hoci mi kniha nevyrazila dych, teším sa na ďalší titul, ktorý si prečítam.

Knihu kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Vražda je zvyk

Originálny názov: Murder in Mesopotamia

Autor: Agatha Christie

Preklad: Katarína Jusková

Počet strán: 224

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Dominika

0 comments on “Vražda je zvyk (Agatha Christie)

Pridaj komentár