Detektívky

Schôdzka so smrťou (Agatha Christie)

Po napínavej súčasnej detektívke Labyrint klamstiev som siahla po tej klasickej od Agathy Christie. Kniha má názov Schôdzka so smrťou a tu je môj pohľad na ňu.

Mladá lekárka Sarah Kingová sa počas svojej dovolenky v Jeruzaleme zoznámi s Američanom Raymondom Boyntonom. Ten je na dovolenke so svojou rodinou, ktorú ovláda matka. Bráni svojim deťom stretávať sa s inými ľuďmi. Akýkoľvek vzťah medzi Raymondom a Sarah je preto odsúdený na zánik. Vzťahy v rodine sú napäté a deti už strácajú chuť neustále sa podriaďovať svojej despotickej matke. Až jedného večera, počas výletu do Petry, nájdu pani Boyntonovú mŕtvu. Nevydržalo jej srdce náročnú cestu? Alebo je za tým niečo viac? V Jeruzaleme sa nachádza aj slávny Poirot a tak sa rozhodne pomôcť pri vyšetrovaní.

Knihy od Agathy Christie mám rada. Viem, že od nich môžem očakávať premyslený príbeh, ktorý je dynamický a ktorého nečakaný záver mi vyrazí dych. Mám rada príbehy, v ktorých sa vražda stane v úvode a potom nasleduje vyšetrovanie. V tomto najskôr spoznáme väčšinu postáv. Až následne nastane zlom. Príbeh ma približne do polovice preto začal nudiť.

Rozdelený je na dve časti. Prvá nás zavedie do horúceho prostredia Jeruzalema. Spoznávame rodinu Boyntonovcov, sledujeme jednotlivé postavy. A máme pocit, že sami by sme ich najradšej zbavili ich krutej matky. Premýšľame, ako je možné, že dospelí ľudia sa nechajú takto terorizovať svojou nevlastnou matkou. Hoci dostávame zaujímavý obraz o postavách, prvá časť je až príliš natiahnutá.

Druhá časť začína po smrti pani Boyntonovej. Na scénu prichádza slávny detektív Poirot. Rodina si myslí, že ide o zlyhanie srdca a vyšetrovanie nie je potrebné. Pár nezrovnalostí však naštartuje Poirotovu zvedavosť a začne vypočúvanie. Máme veľa podozrivých, ktorí by mali dôvod starú pani zavraždiť. Rodina sa navzájom nechce obviňovať a tak sú všetci v napätí. Kto sa nakoniec rozhodol oslobodiť rodinu od tejto panovačnej ženy? Sledovať vyšetrovanie bolo zaujímavé, pretože každý mal motív aj príležitosť. Drobné čriepky indícií postupne privedú Poirota k záveru.

Veľkolepé finále, aké dokáže urobiť len tento detektív, nechýbalo ani v tomto príbehu. Zhrnutie celého prípadu a vylučovanie podozrivých, až sa nakoniec dostávame k prekvapivému vyvrcholeniu. Nebudem klamať, aj Poirot sa mi zdal v tomto príbehu akýsi menej aktívny a vyšetrovanie nebolo až také strhujúce, ako som pri ňom zvyknutá.

Kniha Schôdzka so smrťou sa nebude u mňa radiť medzi najlepšie knihy od Agathy Christie. Zdĺhavejší úvod a o čosi menej dynamické vyšetrovanie Hercula Poirota nenaplnilo moje zvyčajné nadšenie z jej kníh. A hoci ide a celkom zaujímavý prípad, v zaujímavom prostredí, tak chýba akási iskra. Nečakaný záver však vytiahol príbeh z priemernosti. A hoci mi táto kniha od Agathy Christie nesadla ako zvyčajne, už teraz sa teším na ďalšie.

Knihu kúpite v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.


Titul: Schôdzka so smrťou

Originálny názov: Appointment with Death

Autor: Agatha Christie

Preklad: Lenka Cinková

Počet strán: 200

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Dominika

0 comments on “Schôdzka so smrťou (Agatha Christie)

Pridaj komentár