Encyklopédie

Piráti svetových morí. História a cesty morských lupičov od doby bronzovej po atómový vek (Marek Perzyński)

“Pirárstvo jestvovalo oddávna a bude jestvovať tak dlho, kým sa nezmení ľudská povaha.”

Vďaka vydavateľstvu Perfekt sa mi dorúk dostala skvelá kniha Piráti svetových morí. Hoci nie formátom, ale o to viac rozsahom a najmä obsahom bohaté dielo, ktoré môžme pokojne označiť ako encyklopédia pirátstva od jeho počiatkov až po súčasnosť. Či už ste o téme námorného pirátstva niečo počuli, alebo ako ja poznáte len cestných pirátov alebo Pirátov z Karibiku, Piráti svetových morí vás dokonale zorientujú v problematike.

Bohato ilustrovaná kniha s reprodukciami umeleckých artefaktov, týkajúcich sa témy, mnohými mapami, prehľadnými tabuľkami i fotografiami. Nie je len zdrojom obrovského množstva naozaj podrobných informácií (pre mňa nielen nových, ale častokrát aj prekvapivých), ale aj krásnou ozdobou knižnice.

Náklady spojené s pirátstvom sú v 21. storočí odhadované na 14 miliárd dolárov.

“To je 3-krát viac ako hodnota najväčšieho pirátskeho lupu v ľudských dejinách z roku 1628, ktorý Piet Heyn získal zo španielskej Zlatej flotily, a toľko, koľko by dnes predstavovala hodnota všetkých pokladov ulúpených na svetových moriach v 17. storočí počas zlatej éry pirátstva.”

Kniha na vyše päťsto stranách ponúka šestnásť kapitol, od Pirátov zo sveta mýtov až po Pirátov so satelitnou navigáciou. Kapitoly sú radené za sebou chronologicky, od staroveku až po súčasnosť. Každá kapitola je rozdelená tematicky na podkapitoly. Autor sa v nich venuje fenoménu pirátstva od gréckych a rímskych čias, cez Vikingov, arabských pirátov, korzárov slúžiacich záujmom panovníkov, po otrokárov, bukanierov, či pirátov východných morí. Rozsiahlu analýzu venuje aj novodobému pirátstvu, nielen v notoricky známom Somálsku, ale aj v Indonézii, Číne či Karibiku.

Dozviete sa, aké typy lodí piráti v jednotlivých historických obdobiach a v jednotlivých moriach používali. Nazriete do tajov ich taktiky, ako aj do tajomstiev obrany proti nim. Zistíte, aké zbrane používali a ako žili nielen počas útokov na mori, ale aj čím sa zaoberali po zakotvení.

Hoci sa medzi pirátmi našli aj skutoční džentlmeni, spravidla oplývali neuveriteľnou krutosťou. Kniha na niektorých miestach podrobne opisuje ich mučiace praktiky, čím nadobúda prvky skutočného hororu.

“Keď chceli porazeného nepriateľa zahanbiť, narezali mu plecia tak, že mu rebrá odrezali od chrbtice, potom mu vytiahli pľúca, čo predstavovalo spomínaného krvavého orla. Iným spôsobom mučenia bol pochod okolo kola. Obeť postavili k vysokému kolu zarazenému do zeme, narezali mu kožu na bruchu, vytiahli kúsok tenkého čreva a obkrútili ho okolo kola. Potom nešťastníka naháňali dookola, čím sa ďalšie časti tráviaceho systému navíjali na kôl.”

Odpoveď nájdete aj na otázku, kto boli kaperi, ako dopadol stret Osmanov a Benátčanov, či ako sa zmenilo pirátstvo po objavení nového svetadielu Krištofom Kolumbom. Zaujímavé sú aj state venované zámorským objavom, za ktoré vďačíme pirátom (napríklad Francisovi Drakeovi, najslávnejšiemu korzárovi v službách kráľovnej Alžbety I.). Piráti mali dokonca aj vlastný systém sociálneho zabezpečenia. Ak vás zaujíma, čo piráti jedli, či aký mali vzťah k alkoholu, potom je kniha určená aj pre vás.

“Pekelnú zmes piva, vína, koňaku, rumu a prísad nazývali rumfustian. Píjavali aj bumboo, čiže rum s vodou a cukrom.”

Obsiahla kniha obsahuje veľké množstvo faktografických údajov, presných letopočtov a historických záznamov. Hoci autor nevynecháva ani povesti týkajúce sa pirátov, sústredí sa hlavne na opis skutočných udalostí. Tie však podáva natoľko pútavým spôsobom, že v nijakom prípade nie je možné knihu označiť za nudnú.

Je mi jasné, že téma pirátstva nebude pre každého. Nie je to žiadna romantika (hoci v niektorých prípadoch… veď prečítajte sami). Ak však chcete urobiť radosť manželovi, priateľovi, otcovi, či si neviete dať rady s tým, aký darček pre chlapa (ale aj pre ženu, prečo nie, veď história pozná aj ženy pirátky, ktoré boli často úspešnejšie ako muži), siahnite po Pirátoch svetových morí. Určite nestrelíte vedľa.

Titul: Piráti svetových morí. História a cesty morských lupičov od doby bronzovej po atómový vek

Originálny názov: Zawód pirat

Autor: Marek Perzyński

Počet strán: 552

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Perfekt

Foto: Drominicka

Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť priamo na stránke vydavateľstva:

http://www.perfekt.sk/knihy-pirati-svetovych-mori

0 comments on “Piráti svetových morí. História a cesty morských lupičov od doby bronzovej po atómový vek (Marek Perzyński)

Pridaj komentár