Romány

Nechcem počuť tvoj plač (Simona Rošková)

“Ak ste matkou, už nikdy nie ste vo svojich myšlienkach sama. Matka vždy musí myslieť dvakrát – raz za seba a raz za svoje dieťa.” (Sophie Loren).

Po veselej knihe Náš milý synáčik sa mi do rúk dostala opäť jedna z tých, kde je dôležitou súčasťou dieťa. V tomto prípade ale nešlo ani trochu o zábavný príbeh. Práve naopak. Nechcem počuť tvoj plač od slovenskej autorky Simony Roškovej je kniha, ktorá vám zostane v hlave ešte dlhú dobu.

plač1

Alena Murgašová robila na psychiatrickom oddelení desať rokov. Veľmi dobre poznala ten nešťastný výraz príbuzných pacientov. Ako hlavná sestra oddelenia si za tie roky odtrpela s rodinnými príslušníkmi naozaj veľa. Vedela sa vcítiť do zúfalstva každého, kto prešiel jej poschodím. Teraz pre sebou videla zlomeného a nešťastného mladého muža. Oči mu behali zo strany na stranu, nervózne pozeral na hodinky a telo mal ustavične v jednom kŕči. Pocítila k Michalovi sympatie, ale aj ľútosť.

Čerstvá mamička Soňa sa ocitne na psychiatrickom oddelení s diagnózou popôrodnej depresie. Hodnú chvíľu si nevie spomenúť, prečo sa sem dostala. Postupne sa však rozpamätá na tú najhoršiu spomienku vo svojom živote. Podarí sa Soni prekonať tento stav a vrátiť sa k svojmu manželovi a synčekovi Samkovi? Popri trápení Sone sa vyvíja ešte osud jej švagrinej Lucie so svojím manželom Mirom, ktorý sa zo vzorného manžela mení na niekoho, koho Lucia nespoznáva. Je za tým nevera alebo niečo iné?

plač2

Príbeh je písaný veľmi pútavo a aj napriek veľmi ťažkej téme sa číta ľahko a knihu nechcete odložiť. Pre mňa osobne bol o to silnejší, že som nedávno priviedla na svet dieťatko. Preto som sa vedela vžiť do pocitov hlavnej postavy. Viem, aké ťažké je postarať sa o malého človiečika, ktorý si vyžaduje pozornosť a nevie brať ohľad na to, že vy ste unavená a nevyspatá alebo ubolená. Každá čerstvá mamička si tým obdobím prejde. Som presvedčená o tom, že je len veľmi tenká hranica medzi tým čo je ešte obyčajná únava a čo už je popôrodná depresia. Preto oceňujem, že si autorka vybrala práve túto tému, o ktorej sa nehovorí a že veľmi zrozumiteľne ukazuje symptómy a progres choroby. A to nielen popôrodnej depresie. Ale aj inej diagnózy, s ktorou bojoval Sonin švagor Miro.

Doteraz sa hnal za robotou. Chcel dopriať manželke a synovi všetko. Bol tak zaneprázdnený, že si nevšímal obyčajné veci. Až teraz si uvedomil, že mal nesprávne nastavené priority. V živote sú dôležitejšie iné hodnoty ako peniaze a honba za úspechom.

Autorka veľmi precízne pracuje so slovami. Už dávno som sa nestrela s takou slovnou zásobou, ako v tejto knihe. Naša krásna slovenčina tu vynikla, čo naozaj oceňujem.

Soňa sa zamyslela. Kým jedna priateľka trúchlila za mŕtvou dcérou, druhá ženská bola ochotná urobiť čokoľvek, len aby sa k vytúženému dieťaťu dostala. Aj za cenu toho, že jej ublíži a to len preto, že ona dieťa do daru dostala, no neobjavila v sebe materinský cit.

Túto knihu odporúčam každej žene. Obzvlášť mladým mamičkám. Aby si uvedomili, že nemusia byť perfektné. Dôležité je, aby si svoje dieťa užívali. Žiadna matka nie je dokonalá, ale postupne sa stane dokonalou pre svoje dieťa. A to len vtedy, ak bude v pohode. Mňa táto kniha teraz v hlave sprevádza vždy, keď zaplače môj malý synček.

plač3

Ďakujem autorke Simone Roškovej za naozaj silnú a dojemnú knihu. Ani sa mi nechce veriť, že je to jej prvotina. Pre prípad, že bude v pláne ďalšia kniha, tak si nastavila latku poriadne vysoko.

Titul: Nechcem počuť tvoj plač

Autor: Simona Rošková

Počet strán: 224

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Taktik

Foto: Drominička

2 comments on “Nechcem počuť tvoj plač (Simona Rošková)

  1. Spätné upozornenie: Po dnešnej noci mi nevolaj (Simona Rošková) – Drominicka Číta

  2. Spätné upozornenie: Vzala si mi všetko (Simona Rošková) – Drominicka Číta

Pridaj komentár