Detská literatúra

Encyklopédia zvierat pre malých čitateľov (Tomáš Tůma)

Asi mi dáte za pravdu, že všetky deti majú radi zvieratká. Či už živé, na obrázku alebo v televízií. V kníhkupectvách nájdete množstvo kníh so zvieratami. Počnúc leporelami až po obrovské encyklopédie. Ak hľadáte niečo medzi tým, tak vám rada predstavím novinku od Tomáša Tůmu, ktorý napísal aj ilustroval knihu Encyklopédia zvierat pre malých čitateľov.

DSC_0078

Tejto knihe chýba už iba prívlastok „veľká“. Ide skutočne o knihu veľkého formátu. Obzvlášť rozkošne vyzerá v drobných detských rúčkach. Pravdou však je, že deti veľké knihy milujú. V tomto smere ich encyklopédia nesklame.

DSC_0081

Ďalšia vec, ktorá nesmie v detskej knihe chýbať, sú ilustrácie. V tejto knihe sú obrázky veľmi vydarené. Krásne a farebné. Čo je však najdôležitejšie, verne zobrazujú jednotlivé zvieratká. Dokonca aj môj dvojročný syn vedel bez problémov rozoznať tie, ktoré už pozná a niektoré nové sa naučil. V tomto smere si autor zaslúži obrovskú pochvalu.

DSC_0082

Ale kniha nie len o obrázkoch. Je rozdelená na niekoľko častí a to: cicavce, vtáky, ryby, obojživelníky, plazy a bezstavovce. Každá časť je ešte ďalej rozdelená. Deti sa tak dozvedia niečo o primátoch, šelmách či hadoch a motýľoch. Čo sa týka textu, tak nečakajte príliš veľa informácií. Na začiatku každej sekcie sa dozviete všeobecné informácie. Každé vyobrazené zvieratko má o sebe napísaných pár viet. Nie je to veľa, ale kniha je pre menšie deti. Myslím si, že pre ne je textu primerane.

DSC_0083

Kniha je určená pre deti od 6 rokov.  Deti pochopia text a potešia sa obrázkom. Ja som knihu listovala s dvojročným a tiež mal z nej veľký zážitok. Ukazoval na zvieratká a tie, ktoré nepoznal, sme sa hneď učili pomenovať. Ako obrázková kniha sa tak dá využiť aj pre menšie deti.

DSC_0079

Mne osobne sa kniha páči. Zaujala ma nielen krásnou žltou obálkou, ale aj svojím obsahom. Je skvelá ako darček či už na sviatok, Vianoce alebo len tak. A tým, že textu nie je veľa, napríklad prváčikovia si môžu trénovať čítanie. Jedno – dve zvieratká denne. Niečo sa naučia a aj si precvičia čítanie. Jediný problém je, či ju teraz zmestíme do knižnice. :)

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatros. Nazrieť do knihy môžete na odkaze:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/21842950/encyklopedia-zvierat-pre-malych-citatelov/

Titul: Encyklopédia zvierat pre malých čitateľov

Originálny názov: Encyklopedie zvířat pro malé čtenáře

Autor: Tomáš Tůma

Ilustrácie: Tomáš Tůma

Počet strán: 48

Rok vydania: 2019

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Encyklopédia zvierat pre malých čitateľov (Tomáš Tůma)

Pridaj komentár