Životný štýl

Bohémky (Lucia Chrenko)

Tí, čo ma sledujete na Instagrame viete, že mojou najobľúbenejšou kuchárskou knihou je Tak ma mama naučila od Lucie Chrenko. Varím z nej pravidelne a už teraz rozmýšľam, či si nekúpim do zásoby ešte jednu, pre prípad, že tú prvú zoderiem. Keď autorka avizovala ďalšiu knihu, nevedela som sa dočkať. Tentokrát však nejde o kuchárku. Bohémky sú iné, hoci aj tu nájdete niekoľko receptov.

Keď som začala knihu čítať, viacero kamošiek sa ma pýtalo, o čom tá kniha je. Ja som im poslala malý úryvok jednej kapitoly a ich odpoveď bola: waw, to vyzerá super. A mali pravdu. Pôvodne som si knihu chcela šetriť na dlhšie čítanie. Myslela som si, že si prečítam jednu – dve kapitoly denne. Žiaľ nevyšlo mi to. Zhltla som ju oveľa rýchlejšie.

Autorka mi bola sympatická už pri jej prvej knihe. Touto knihou si ma získala úplne. Lucka si pripravila 21 kapitol, ktoré môžete čítať postupne, ale aj na striedačku. Každá kapitola sa venuje niečomu inému, ale všetky majú čosi spoločné. Ja by som ich označila slovom „pôžitok“. Nie však iba ten z gastronomického hľadiska, ale pôžitok zo života, z okolitého sveta či unikátnych vecí.

Autorka strávila istý čas v Paríži a vo svojom rozprávaní vás vezme so sebou. Neraz som po prečítaní kapitoly privrela oči a predstavovala som si, že som tam aj ja. Niekde v odľahlej uličke, v útulnej kaviarni a pozorujem dokonalé Parížanky. Presne toto je spôsob, akým by som ja chcela spoznať Paríž a možno aj iné mestá. Nie davovo s atrakciami, ale sledovať spôsob života. A Lucka vám to v tejto knihe sprostredkuje.

Písal sa rok 2000, a v tej dobe nebolo vôbec zaužívané najprv si jedlo fotiť zo všetkých uhlov a postovať to okamžite na Instagram. Dnes by sa to mohlo zdať niekomu čudné, ale vtedy sme len skrátka začali jesť.

(str.16)

Okrem iného spomína na svoje školské časy, rozpráva o mimoriadnych ženách v jej rodine, ale aj o tom, ako postupne našla svoj štýl. Z knihy dýcha luxus a to sa mi páči. Pre mňa osobne je Lucia Chrenko veľmi inšpiratívna žena. Originálna, krásna, štýlová, inteligentná a s príjemným zmyslom pre humor. Presne takto by sa dala opísať aj kniha Bohémky. Nemôžem zabudnúť ani na to, ako je kniha skvelo graficky zvládnutá. Páči sa mi, že autorka ostala verná štýlu prvej knihy. Hoci Bohémky sú menšie. Dôvod je však jasný, musia sa žene zmestiť do kabelky.

Kniha Bohémky by sa mala dostať do rúk každej ženy. Je to ideálny darček, či už ho dá žena svojej kamarátke alebo ho daruje muž svojej „bohémke“. Som si istá, že každá si v nej nájde niečo pre seba. Minimálne si začneme viac vychutnávať život. Okrem sladkých receptov vás očaria príbehy tejto štýlovej ženy. Ja som mala pocit, akoby som s autorkou sedela pri pohári vína a ona mi rozprávala svoje zážitky z ciest a života. Veľakrát som sa usmievala. Mala som pocit, že sme kamarátky a myslím, že práve o to v tejto knihe ide. Ukázať ženám, že všetky môžeme byť a aj sme „bohémky“.

Knihu si môžete kúpiť priamo u autorky s podpisom alebo napríklad v Martinuse.

Titul: Bohémky

Autor: Lucia Chrenko

Počet strán: 156

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Base M&I, s.r.o.

Foto: Drominička

2 comments on “Bohémky (Lucia Chrenko)

  1. Spätné upozornenie: Múzy (Lucia Chrenko) – Drominička Číta

  2. Gabriela

    Škoda, že text knihy neprešiel riadnou jazykovou korektúrou. Napísať: v originálY (správne: v origináli), likvidovať hlodavcOV a potkanOV (správne” hlodavce a potkany), pri porovnávaní dvoch odlišných kvalít používať spojku AKO namiesto NEŽ, atď., znižuje kvalitu textu a pôsobí dosť rušivo.

    Páči sa mi

Pridaj komentár