Detská literatúra

Atlas psov pre deti (Ester Dobiášová, Štěpánka Sekaninová, Jana Sedláčková)

Asi všetky deti majú radi zvieratká. A dovolím si tvrdiť, že väčšina zbožňuje psíkov. U nás doma je to tiež tak. Aj keď Matej prechováva lásku aj k dážďovkám, či chrobákom. Ale nie o tom som chcela. Keď som videla, že vychádza Atlas psov pre deti, vedela som, že túto knihu musíme mať doma. Autorky Ester Dobiášová, Štěpánka Sekaninová a Jana Sedláčková si dali naozaj záležať.

V úvode sa deti dozvedia základné fakty o psíkoch. Najviac ich podľa mňa zaujme prevodník psích rokov na ľudské. Ja som hneď rátala, koľko má naša retríverka. Ďalej sa kniha venuje jednotlivým plemenám. Od chrtov cez stavače až po jazvečíky. Nájdete tu všetky známe aj menej známe rasy.

Ja som niektoré vôbec nepoznala. Tak napríklad: vedeli ste, že existuje vydrí pes, ktorý má medzi prstami plávacie blany? Ja teda nie. Alebo viete, ktorý psík kedysi dávno zahrieval skrehnuté nohy šľachticom a šľachtičnám? Bol to francúzsky bišon. Hoci vyzerá ako plyšová hračka, hračka určite nie je. Takýchto informácií je v knihe neúrekom. Možno si najskôr prečítate iba o psíkovi, ktorého máte doma alebo ktorého poznáte. Postupne však určite bude deti zaujímať viac a viac. Texty sú písané veľmi hravou formou a určite zaujmú. Veď o sebe rozprávajú samotní psíkovia. My sme napríklad hľadali psíkov, okolo ktorých chodievame na prechádzke.

Každé plemeno má pri sebe aj malú tabuľku. V nej nájdete inteligenciu, poslušnosť, úroveň aktivity, stráženie či štekanie. Navyše sa dozviete, či je vhodné k deťom a aký domov bude preň ideálny. Táto tabuľka môže pomôcť pri výbere psíka, pokiaľ o ňom uvažujete.

Kniha však nie je iba o plemenách. Nachádza sa v nej aj denník Psie listy. V ňom nájdete rôzne príbehy, udalosti, ktoré sa stali, alebo aj rozhovory so psíkmi. Táto časť je skvelá na večerné čítanie. Príbehy sú milé, láskavé, vtipné.

V závere nájdete psích rekordmanov. Nechýba ani niekoľko rád, ako sa o psíka starať a malý slovníček psej reči. Ten je skvelou ukážkou, ako sa psík správa. Deťom treba vysvetliť, že nie každý pes sa s nimi chce hrať. Možno vďaka kresbám pochopia, kedy im hrozí nebezpečenstvo, alebo kedy sa chce s nimi psík iba hrať. Kresby v knihe sú naozaj krásne. Veselé, hravé a každého psíka máte chuť pohladkať.

Atlas psov pre deti je skvelou voľbou pre malých milovníkov psov. Či už psíka máte alebo nie, deti sa o tomto zvieratku dozvedia veľa zaujímavých informácií. Krásne ilustrácie vás prevedú všetkými možnými plemenami. Kniha je určená pre deti od šesť rokov. Vekovo kniha určite sedí. Príbehy, ktoré sú v nej, môžu zaujať aj mladšie deti. Napríklad ako čítanie pred spaním.  Nášho trojročného Mateja zaujala už teraz.

Nazrite do knihy na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23089933/atlas-psov-pre-deti/

Titul: Atlas psov pre deti

Originálny názov: Atlas psů pro děti

Autorky: Ester Dobiášová, Štěpánka Sekaninová, Jana Sedláčková

Ilustrácie: Marcel Králik

Počet strán: 120

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Atlas psov pre deti (Ester Dobiášová, Štěpánka Sekaninová, Jana Sedláčková)

Pridaj komentár