Ostatné Srdcovky roka 2021

Kým vychladne káva (Tošikazu Kawaguči)

Priznám sa, že pri tejto knihe som veľmi dlho váhala. Viackrát som sa vrátila na stránku vydavateľstva a nebola som si istá, či bude pre mňa alebo nie. Pár ľudí ma však „doťuklo“ k rozhodnutiu, že si ju mám prečítať. A tak sa mi ocitla v rukách kniha s názvom Kým vychladne káva, ktorú napísal Tošikazu Kawaguči.

V jednej malej tokijskej kaviarni má zákazník možnosť vrátiť sa do minulosti. Prináleží k tomu niekoľko pravidiel, ktoré musí splniť. Jedno z najdôležitejších je obmedzený čas. Vrátiť sa totiž musí, kým mu vychladne káva. Hoci sú pravidlá komplikované a mnohých ľudí odradia, nájde sa občas odvážlivec, ktorý to chce skúsiť. A to aj napriek tomu, že súčasnosť sa tým nezmení. Má to teda význam?

Do tejto knihy som sa pustila s veľmi malou dušičkou a obavou, či ma bude baviť. Keďže ide svojim spôsobom o sci-fi a to je úplne mimo môjho čitateľského vkusu. Môžem vás však ubezpečiť, že sa nie je čoho báť. Zopár strán som potrebovala na začítanie. Mojím problémom zo začiatku boli japonské mená a názvy. Tu som sa musela veľmi sústrediť a občas sa aj pozastaviť a zamyslieť, ktorá postava je ktorá. Netrvalo to však dlho. Našťastie postáv v knihe nebolo veľa a postupne som sa so všetkými zoznámila a skamarátila.

Kniha je rozdelená na štyri samostatné príbehy. Hoci každý z nich pojednáva o niečom inom a  v čase sa vracia vždy niekto iný, sú navzájom popretkávané. Všetkých spája kaviareň a túžba napraviť niečo vo svojej minulosti. Každým príbehom som si viac a viac zamilovala celú knihu i jednotlivé postavy. Aj keď sa mi niekto zo začiatku nezdal príliš sympatický, neskôr mi prirástol k srdcu.

Človek dokáže prekonať aj tie najťažšie prekážky. Je to len otázka postoja. A ak tá stolička dokáže zmeniť naše myslenie, jej význam je nepochybne veľký. Kazu je o tom presvedčená a doteraz s kamenným výrazom v tvári hovorí: „Nezabudnite…kým vychladne káva.“

str. 182

Kniha Kým vyhladne káva si získala moje srdce. Som si istá, že ju treba čítať v tom pravom momente. Mne sa to zrejme podarilo. Hoci som sa na začiatku bála, že možno pôjde iba o knihu s krásnou obálkou a ešte krajšou lacetkou, prekonala všetky moje očakávania. Prinútila ma veľmi veľa premýšľať, dojala ma svojimi príbehmi a ukázala mi, že hoci aj nevieme niečo konkrétne zmeniť, vieme zmeniť svoj postoj či uhol pohľadu. Táto kniha je určená pre všetkých. Mužov aj ženy. Nájdu si v nej svoje aj mladší, aj starší. Ja si ju chcem prečítať znova o pár rokov. Som si istá, že v nej nájdem opäť niečo iné. To, čo v tej chvíli budem potrebovať. Kniha je skvelá, nadčasová, dojímavá a je mi veľmi ľúto, že nemala viac strán.

Knihu môžete kúpiť na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/22754504/kym-vychladne-kava/

Titul: Kým vyhladne káva

Originálny názov: Kohi ga samenai uchi

Autor: Tošikazu Kawaguči

Preklad: Beáta Horná

Počet strán: 186

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Lindeni

Foto: Drominička

1 comments on “Kým vychladne káva (Tošikazu Kawaguči)

  1. Spätné upozornenie: Kým pravda vyjde najavo (Tošikazu Kawaguči) – Drominička Číta

Pridaj komentár