Detská literatúra

Rekordy zo sveta zvierat (Oldřich Růžička, Tomáš Pernický)

Detské knihy z vydavateľstva Albatros máme u nás doma veľmi radi. Nedávno nám pribudla kniha Rekordy zo sveta zvierat, ktorú napísal Oldřich Růžička a ilustroval Tomáš Pernický.

Kniha obsahuje desať kategórií, v ktorých navzájom súperia rôzne zvieratá. Každá jedna kategória je pre deti atraktívna a určite sa veľa naučia. Napríklad hneď prvá sa venuje najrýchlejším tvorom. Na štarte sa stretne zaujímavá partia od dostihového koňa cez zajaca poľného až po pštrosa. Navyše sa tieto zvieratá porovnávajú s najrýchlejším človekom, ktorým je momentálne Usain Bolt.

Ďalšie v poradí sú preteky v lietaní. Tam už človek zastúpenie nemá, ale súťažiaci si rozhodne zaslúžia obdiv. Napríklad taký ovad, ktorého sa ja veľmi bojím. Jeho rýchlosť môže dosiahnuť až 150 km/h. A to ani zďaleka nie je víťaz v tejto kategórii. Skúste si tipnúť, či je to sokol, dážďovník alebo vrabec.

Skok do diaľky je taktiež veľmi atraktívna disciplína. Pretekárov je tu viac ako dosť. Dokonca sa sem priplietol aj Mike Powel, ktorý dokáže skočiť 8,95m. Ani zďaleka to však nestačí na víťaza, ktorý žije aj v našich lesoch. Jeleň bielochvostý dokáže skočiť až 14m. Ten porazil dokonca aj zajaca či kenguru.

Čo však najpomalšie zvieratá sveta? Tu by sa určite vedelo prihlásiť aj množstvo ľudských jedincov. Ak ste si mysleli, že túto disciplínu vyhrá slimák alebo leňochod, tak ste na omyle. Hoci aj tieto tvory sa vo výbere vyskytli. V tejto kategórií sa mi páčila úloha, pri ktorej zvieratka mali prejsť jeden kilometer do školy. Koľko by im to trvalo? Nuž, víťazovi až 28 dní. To je vcelku dosť.

Nachádzajú sa tu aj kategórie, ktoré už musí malý čitateľ vyhodnotiť sám. Napríklad, ktoré mláďatko je najkrajšie. Konkurencia je veľká. U nás vedie mláďatko tučniaka a slona. Opačná kategória je už trochu náročnejšia. Veď kto už by chcel označiť najškaredšie zviera? Kandidátov je opäť dosť. Výber ostáva teda na deťoch. Nechýbajú ani ďalšie kategórie, či už o najlepšieho plavca a siláka. V knihe nájdete aj rekordmanov v dlhovekosti, ale aj najnebezpečnejšie zvieratá na svete. Ku každému zvieratku nájdete aj malý popis a vysvetlenie. Samozrejme, nechýbajú ani vhodné ilustrácie. Množstvo zaujímavých faktov a pikošiek zo sveta zvierat.

Kniha Rekordy zo sveta zvierat by nemala chýbať v knižnici žiadneho detského milovníka zvierat. Okrem toho, že sa deti naučia množstvo zaujímavých informácií, určite sa zabavia. Kniha je totiž zostavená hravou formou – ako preteky. Máte pocit, že ste na zvieracej olympiáde. Vekovo je určená pre deti od 6 rokov. Tým sa kniha bude páčiť určite najviac. Ja som si ju čítala s Matejkom, ktorý má tri a pol a taktiež ho zaujala. Pýtal sa na zvieratka. Keďže text pri každom je krátky, dokázal udržať pozornosť. Nehovoriac o tom, že ho zaujali roztomilé obrázky.

Zalistujte si v knihe na stránke vydavateľstva:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23435246/rekordy-zo-sveta-zvierat/

Titul: Rekordy zo sveta zvierat

Originálny názov: Rekordy ze světa zvířat

Autor: Oldřich Růžička

Ilustrácie: Tomáš Pernický

Preklad: Mária Haraštová

Počet strán: 32

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Rekordy zo sveta zvierat (Oldřich Růžička, Tomáš Pernický)

Pridaj komentár