Detská literatúra

Kúzelná trieda: štvrtý rok (Zuzana Pospíšilová)

Kúzelnú triedu som vám už na svojom blogu predstavila. Začala sa prvým ročníkom a pokračovala ďalšími. Teraz sa mi do rúk dostala štvrtá kniha v poradí s názvom Kúzelná trieda – štvrtý rok. Autorka Zuzana Pospíšilová deti znovu vezme do čarovného sveta.

Po prázdninách sa deti opäť vracajú do školy. Už ich čaká štvrtý ročník. Na poslednom výlete za vílou Jazmínou dostali čarovný vankúšik, kúzelný povrázok a kriedy, ktorá na tabuli nerobila žiadne chyby. Po prázdninách však vankúšik a povrázok chýbajú. Deti sú nešťastné, lebo práve vďaka povrázku sa mohli presunúť za vílou. Niežeby deti bez čarovného vankúšika nevedeli pred tabuľou odpovedať, ale cítili sa s ním istejšie. Ako sa teraz spoja s vílou Jazmínou? To už ju naozaj nikdy neuvidia?

Hoci predošlú časť z tejto série som nečítala, nemalo to na pochopenie príbehu ani najmenší vplyv. Všetko čo sa odohralo v predchádzajúcej knihe sa dalo bez problémov pochopiť z kontextu. Zároveň sa mi veľmi rýchlo vrátili spomienky na detičky z Kúzelnej triedy, o ktorých som spolu s Maťkom čítala v prvých dvoch knihách. Čiže ak ste aj náhodou žiadnu časť nečítali, bez problémov všetko pochopíte.

Knihy sú zostavené tak, aby si ich deti vedeli čítať samé. Písmenka sú väčšie, kapitoly sú krátke a text nie je príliš zložitý. Všetko dopĺňajú veselé ilustrácie Drahomíra Trsťana. Tie sú na každej strane a deťom oživia čítanie. Navyše niektoré kapitoly skončia tak, že deťom sa bude chcieť čítať ďalej aj bez toho, aby ste ich nútili.

V príbehu sa deti prenesú do čarovného sveta víl, ale aj do kolotoča školských povinností. Deti od víly Jazmíny dostávajú darčeky, ktoré im pomáhajú dostávať iba dobré známky. Priznám sa, nie som presvedčená o vhodnosti takejto myšlienky. Skôr si myslím, že príbeh by deťom mal ukázať, že sa majú spoliehať na vlastné sily a úspechy dosiahnuť svojím pričinením, nie spoliehaním sa na zázračné predmety. Hoci ide o rozprávkový príbeh, nestotožnila som sa s jeho posolstvom.

Napriek tomu, že voči príbehu mám vlastné výhrady, nemôžem tvrdiť, že by sa kniha autorke nevydarila. Deti sa pri jej čítaní zabavia, poučia a okrem toho si precvičia čítanie. Prvé dve časti som darovala a mali úspech. Snáď bude rovnako úspešná aj táto (zatiaľ) posledná.

O Kúzlenej trieda sa viac dozviete na stránke vydavateľstva:
https://www.grada.sk/kuzelna-trieda-stvrty-rok-100049/

Titul: Kúzelná trieda – Štvrtý rok

Originálny názov: Kouzelná třída – čtvrtý rok

Autor: Zuzana Pospíšilová

Ilustrácie: Drahomír Trsťan

Preklad: Zuzana Kováčiková

Počet strán: 72

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Bambook

Foto: Drominička

0 comments on “Kúzelná trieda: štvrtý rok (Zuzana Pospíšilová)

Pridaj komentár