Romány Srdcovky roka 2021

Domov slávnych spisovateľov (a ich múz) (Terri – Lynne DeFino)

Nikdy neviem odoslať knihám, ktoré sa nejakým spôsobom venujú práve knižnej téme. Či už je to život knihomoľa alebo spisovateľa. Rovnako to bolo aj pri knihe Domov slávnych spisovateľov (a ich múz) od Terri – Lynne DeFino. Svojou obálkou a anotáciou ma veľmi zaujala.  

Alfonse Carducci je velikánom v literárnom svete. Na sklonku svojho života sa dostáva do Domova pre seniorov v Bar Harbore. Stretáva sa tu so svojimi priateľmi, ktorí majú tiež blízko k literatúre. O obyvateľov tohto špecifického domova dôchodcov sa stará, okrem iných, aj Cecibel. Pred rokmi mala vážnu dopravnú nehodu. Tá ju poznačila nielen na tvári, ale aj na duši. Alfonse vďaka nej opäť rozdúcha svoju tvorivú vášeň. Cecibel sa stáva jeho múzou. Stihne Alfonse napísať svoj posledný príbeh?

“Kniha je ako ženy. Mala by opúšťať posteľ s rozstrapatenými vlasmi a so šatami v rukách. Nedokrčená kniha nikdy nevyvolala vášeň.”

str. 25

Predtým, ako som sa pustila do čítania, som sa dozvedela, že niekoľko recenzentov čítanie tejto knihy vzdalo. Môj čitateľský inštinkt mi však nešepkával, že ju nemám odkladať. Som rada, že som sa nenechala od čítania odradiť. Túto knihu som si zamilovala od prvej do poslednej strany. Už veľmi dlho som nemala v jednej knihe také množstvo lepiacich štítkov ako teraz.

V knihe sú dve dejové línie. Jedna je z Domova seniorov a  druhá je príbehom, ktorý začal písať Alfonse. K  písaniu sa postupne pridali aj jeho priatelia. Pre mňa bolo fascinujúce sledovať tvorenie príbehu. Vždy, keď jeden dopísal kapitolu so svojou postavou, nevedela som sa dočkať, ako na ňu nadviaže ďalší z nich. Tento tvorivý proces bol úžasný.

Vášeň alebo spokojnosť. Prvá láska alebo pravá láska. Dokrkvané obálky alebo nedotknuté stránky. Ani v minulosti, ani teraz nejestvovala na to správna odpoveď. Človek si vyberie jednu cestu a množstvo ďalších ostane nevyšliapaných. Alfonse vždy patril medzi tých, ktorým diktovala cesta. Voľba bola vždy ťažká, bolestná.

str. 354

Popritom sa v Domove Alfonse zblížil so svojou oddanou obdivovateľkou Cecibel. Ona k nemu vzhliada ako k svojmu spisovateľskému idolu. Stáva sa jeho múzou. Hoci má Cecibel poznačenú tvár, on ju vidí ako v úplne inom svetle. Prebúdza v ňom vášeň. A to nielen v písaní, ale aj v predstavách. Vzťah, ktorý medzi nimi vznikne, je čistý a zároveň neskrotný. Alfonsov príbeh pomáha Cecibel vyrovnať sa s minulosťou. Čitateľ vidí obrovský prerod z utiahnutej sanitárky na sebavedomú ženu, ktorá si plní svoje sny.

Táto kniha je úžasná nielen svojim dojemným a sentimentálnym príbehom, ale aj množstvom myšlienok, ktoré sa čitateľovi dostanú pod kožu. Text je veľmi podmanivý, úžasne vykresľuje postavy a prostredie. Máte pocit, že k vám cez knihu dolieha šum mora. Ja som si zamilovala prostredie a zbožňovala som aj všetky postavy. Na mňa táto kniha veľmi zapôsobila a dostala sa na poličku ku knihám, ku ktorým sa chcem v budúcnosti vrátiť. Osobitne chcem veľmi pochváliť preklad, ktorý pôsobí veľmi poeticky a kniha je vďaka tomu dokonalá.

Knihu si môžete kúpiť v pevnej väzbe alebo ako e-knihu.

Titul: Domov slávnych spisovateľov (a ich múz)

Originálny názov: The Bar Harbor Retirement Home for Famous Writers (and Their Muses)

Autor: Terri-Lynne DeFino

Preklad: Jozef Kot

Počet strán: 380

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

2 comments on “Domov slávnych spisovateľov (a ich múz) (Terri – Lynne DeFino)

  1. Terri-Lynne DeFino

    I was finally able to get to my desktop computer and read the full translation. Thank you! It’s not every reader who truly understands all the nuance. When it happens–magic! ❤

    Liked by 1 person

Pridaj komentár