Detská literatúra

Dedkov ostrov (Benji Davies)

Benji Davies si už na našom knižnom trhu vďaka knihe Búrka a veľryba našiel veľa detských fanúšikov. Tá nás s Matejkom nejako minula. Pri novinke Dedkov ostrov sme už neváhali. Nádhernej farebnej obálke sa nedalo odolať.

Syd býval hneď vedľa svojho milovaného dedka. Stačilo sa prešmyknúť bráničkou zo záhrady a bol u neho. Dokonca vedel, kde má hľadať kľúč. Jedného dňa ako vždy prišiel za ním. Ten však nebol tam, kde obvykle. Syd ho našiel na povale. Odtiaľ sa spolu vydali na dobrodružná cestu loďou. Skončili na prekrásnom ostrove plnom farieb a exotiky. Užili si spolu pekné chvíle. Deduško sa však rozhodne na ostrove zostať. Ako sa s týmto vysporiada malý Syd?

Keď som si prvýkrát prelistovala túto knihu, dojala ma k slzám. Neskôr som ju čítala s Matejkom. Jemu sa tiež páčila, hoci možno nerozumel skrytému významu. Páčilo sa mu však dobrodružstvo, ktoré Syd s dedkom zažili. Knihu som čítala niekoľkokrát, vždy som v nej našla iný význam.

Najskôr som výlet Syda s dedkom brala ako rozlúčkový výlet. Čas, keď už deduško tušil, že je so silami na dne. Pri ďalšom čítaní mi napadlo, že možno sa to Sydovi iba snívalo a týmto spôsobom sa vo svojej mysli s dedkom rozlúčil. Vy v príbehu možno nájdete aj iný význam. O to je kniha čarovnejšia. Všetky výklady významu príbehu však majú jedno spoločné. Hľadanie spôsobu, ako sa vysporiadať so stratou milovaného človeka. Kniha deťom (a aj nám rodičom) ukazuje, že aj napriek tomu, že dedko nie je v ich blízkosti, je niekde, kde je spokojný a šťastný. A aj napriek tomu, že nás opustil, vždy ho budú mať deti vo svojom srdci. 

Textu v knihe nie je veľa. Preto si myslím, že aj menším deťom pozornosť vydrží počas celého príbehu. Dojemné posolstvo v knihe umocňujú prekrásne ilustrácie. Sú plné farieb a detailov, ktoré deťom lepšie priblížia ukryté posolstvo.

Kniha Dedkov ostrov je jemný, dojemný a citlivý príbeh o strate blízkeho človeka. V knihe dominujú krásne ilustrácie a aj vďaka nim viete deťom lepšie vysvetliť zmysel príbehu. Kniha je odporúčaná pre deti od troch rokov. Ja by som možno rok počkala. Ak sa náhodou u vás v rodine snažíte vysporiadať so stratou blízkeho človeka, táto kniha by vám a vašim deťom mohla pomôcť. Jej posolstvo sa dá vyložiť rôznymi spôsobmi, je iba na vás, ktorý si zvolíte.

Zalistujte si v knihe:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/23833238/dedkov-ostrov/

Titul: Dedkov ostrov

Originálny názov: Grandad´s Island

Autor: Benji Davies

Preklad: Magdaléna Poppelková

Počet strán: 32

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Dedkov ostrov (Benji Davies)

Pridaj komentár