Trilery

Zoznam hostí (Lucy Foleyová)

Po neľahkom čítaní o zákernej chorobe som siahla po trileri s názvom Zoznam hostí. Mnohí dielo od Lucy Foley prirovnávajú k Agathe Christie. Naozaj má tento triler toľko šarmu a dôvtipu ako slávna Agátka?

Na odľahlom ostrove Inis an Amplóra sa pripravuje významná svadba. Ženích Will je televízna hviezda, z ktorej sa ženám podlamujú kolená. Budúca nevesta Jules je ambiciózna vydavateľka úspešného magazínu Download. Na ostrov postupne pribúdajú hostia. V deň svadby by malo ísť všetko podľa plánu, ale nie je to tak. Počasie prinesie silnú búrku a počas večera niekoľkokrát vypadne generátor. V jednu chvíľu hostia začujú rev plný hrôzy. Vonku v temnote čašníčka narazila na telo. Hostia sú v šoku. Zisťujú, kto zomrel a prečo. Bola to nešťastná náhoda alebo dobre premyslená vražda?

Do tejto knihy som sa pustila s vedomím, že pôjde o napínavý triler, ktorý prečítam na jedno až dve posedenia. Najskôr to tak aj vyzeralo. Krátke kapitoly, striedanie pohľadov viacerých postáv. Príbeh však nebol strhujúci. Práve naopak. Vyžadoval si čas a o čosi viac sústredenia. Pohľady niektorých postáv ma bavili viac a niektoré menej. Každá však bola v príbehu dôležitým článkom.

Hoci som mala iné očakávania, kniha si ma postupne získala. Ak niekto tento príbeh prirovnáva k príbehom Agathy Christie, môžem s ním čiastočne súhlasiť. Mne veľmi pripomínal knihu A neostal ani jeden. Obe autorky sa podrobne venovali vykresleniu postáv a aj najmenší detail mohol neskôr zavážiť. Postupným čítaním spájate čriepky a spoznávate temné tajomstvá hostí. Šikana, drogy, samoľúbosť a podrazy. To všetko je navzájom prepletené.

Vďaka týmto detailom autorka udržala moju pozornosť až do poslednej strany. Od začiatku viete, že na ostrove niekto zomrie, lenže kto? Toto sa čitateľ dozvedá až takmer na konci knihy. Ide o poriadne prekvapenie. Keď už poznáte obeť, začnete zvažovať, kto môže byť vrah. Ja som mala troch kandidátov. Záver bol samozrejme úplne iný. Autorka mi vyrazila dych a ja som zostala v nemom úžase.

Triler Zoznam hostí ma prekvapil. Hoci dej nebol až taký dynamický a strhujúci, ako som na začiatku dúfala, získal si ma svojou detailnou a dômyselnou zápletkou. Aj napriek tomu, že nejde podľa mňa o päťhviezdičkovú knihu, stojí za povšimnutie. Stačí sa naladiť na anglickú klasiku v novom šate a kniha si vás určite získa. Navyše veľmi oceňujem miesto, ktoré si autorka pre príbeh vybrala. Ja som si ostrov vyhľadala a poviem vám, určite by som na ňom nechcela byť v búrke ani po tme.

Knihu nájdete aj na stránke vydavateľstva Tatran:

https://www.slovtatran.sk/zoznam-hosti

Titul: Zoznam hostí

Originálny názov: The Guest List

Autor: Lucy Foley

Preklad: Barbora Vinzeová

Počet strán: 256

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Dromnička

2 comments on “Zoznam hostí (Lucy Foleyová)

  1. Spätné upozornenie: Slečna Marplová – 12 nových prípadov – Drominička Číta

  2. Spätné upozornenie: Pod snehom (Katarína Pivarčiová) – Drominička Číta

Pridaj komentár