Detská literatúra Srdcovky roka 2021

Pes Moko a jeho oko (Mirka Ábelová)

Poéziu pre dospelých nevyhľadávam, milujem však veršované knihy pre deti. Takou je aj Pes Moko a jeho oko, ktorú napísala poetka Mirka Ábelová. Ja som sa do tejto knihy beznádejne zamilovala.

Moko je psík, ktorý má iba jedno oko. Jeho okolie sa mu preto smeje a tak sa z neho stáva samotár. Jedného dňa sa rozhodne, že začne pátrať po svojom druhom oku. Vyberie sa preto na cestu. Náhodou sa ocitne v lunaparku. Tu spoznáva chlapca menom Vili. Spolu začnú hľadať oko pre Moka. Popritom sa skamarátia a stretnú rôzne tvory, ktoré ich nasmerujú na tú správnu cestu.

Nebudem preháňať, keď napíšem, že Moko je jedna z najkrajších detských kníh, aké som mala v rukách. O to viac sa teším, že je z pera slovenskej autorky. Kniha je rozdelená do 18 kapitol. Začínajú sa Dobrým ránom a končia Dobrou nocou. A od rána do večera zažijú deti úžasné dobrodružstvo spolu s Mokom a jeho novým kamarátom Vilim.

Kniha je veršovaná. Pri detských knihách majú verše svoje čaro. Deťom sa príbeh dostane lepšie do uška a pokiaľ ide o naozaj kvalitné rýmy, postupne si básne aj zapamätajú. V tejto knihe sú verše veľmi čítavé a znejú skvelo.

Viac ako samotné verše sa mi však páči posolstvo knihy. Autorka sa deťom snaží ukázať, aké trápenie môže niekomu spôsobiť, že je iný. Či už je to psík, ktorý mal iba jedno oko a preto sa mu smiali, alebo je to Vili, ktorý sa vie rozprávať so zvieratkami a deti ho kvôli tomu nazvali klamárom. Obaja hrdinovia príbehu to nemajú  vôbec jednoduché, ale navzájom si pomôžu. Okrem nich sa v príbehu vyskytnú aj ďalšie utrápené postavičky a každá z nich má čo povedať. Každá môže ukázať detským čitateľom tie správne hodnoty. Rodičia môžu pri čítaní deťom vysvetliť, že aj keď je niekto odlišný, neznemená to, že je zlý. A už vôbec sa mu nemáme smiať.

Kniha je jedinečná aj pekným grafickým spracovaním a ilustráciami. Hoci sa môžu zdať pre niekoho jednoduché, ich výpovedná hodnota je obrovská. Krásne dopĺňajú text a jeho posolstvo. Kapitoly sú odlíšené farebne. Nie sú ani príliš dlhé a tak možno tri, štyri pred spaním deti zvládnu. Otázka je, či ich nebude hnať zvedavosť, ako sa vodí psíkovi Mokovi a nebudú si vyžadovať viac a viac čítania.

Pes Moko a jeho oko je jedna z najkrajších detských kníh, aké máme doma. Ukrýva v sebe dojímavý príbeh o priateľstve, dôležitých hodnotách a o tom, že nezáleží na tom, ako vyzeráme, ale čo ukrývame v srdci. Som si istá, že z tejto knihy si veľa odnesú aj rodičia a ešte viac deti. A to aj vďaka veršovanému textu a krásnym ilustráciám. Vhodné pre deti do 5 až 6 rokov.

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Brak.

https://brak.sk/product/pes-moko-a-jeho-oko/

Titul: Pes Moko a jeho oko

Autor: Mirka Ábelová

Ilustrácie: Ivana Šáteková

Počet strán: 88

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Brak v edícií Alma

Foto: Drominička

1 comments on “Pes Moko a jeho oko (Mirka Ábelová)

  1. Spätné upozornenie: Dom (Mirka Ábelová) – Drominička Číta

Pridaj komentár