Trilery

Zradný príliv (Jane Harperová)

Jane Harper si ma získala pred rokom knihu Stratený muž. Ani sekundu som preto neváhala pri jej ďalšej knihe s názvom Zradný príliv. Podarilo sa aj tentokrát autorke napísať dômyselný triler?

Kieren so svojou priateľkou Miou sa vracajú do rodného mesta Evelyn Bay. Jeho rodičia sa majú čoskoro odsťahovať a tak im prídu pomôcť. Na druhý deň po príchode sa nájde na pláži telo mladej ženy, ktorá sem prišla pracovať počas letnej sezóny. Pred viac ako desaťročím zmizlo na pláži mladé dievča počas obrovskej búrky. Jej telo sa ani po rokoch nenašlo. V ten deň zahynul na mori aj Kierenov brat s kamarátom, pretože sa snažili zachrániť práve Kierena. Má niečo spoločné smrť Bronty s udalosťou spred rokov?

Zatiaľ čo v predošlej knihe nás autorka vzala do vyprahnutého austrálskeho vnútrozemia, teraz sa ocitáme na ostrove Tasmánia, kde mestečko Evelyn Bay obmýva studený oceán. Vykreslenie prostredia bola aj tentokrát fenomenálne. Ak som pri Stratenom mužovi pociťovala horúčavu, tu som počula šum mora, narážanie vĺn o útes, cítila v nose slanú vôňu a chlad studenej vody prenikal aj do mojich kostí. Ak vie niekto podať prostredie tak, že máte pocit, že sa po pláži prechádzate s hlavnou postavou, tak je to práve Jane Harper.

Ja som sa začítala do príbehu okamžite. Bola som pripravená na to, že kniha nebude plná akcie. V tomto som sa utvrdila. Zápletka bola zaujímavá. Zaujímavejší však bol spôsob, akým ju autorka podala. Aj keď ide o triler, netreba čakať drámu, netreba mať strach z hrozivých výjavov. Autorka sa viac venuje prostrediu a postavám. Postupne sa odhaľuje tajomstvo z minulosti. Drobné čriepky, ktoré sa postupne čitateľ dozvedá, začnú pomaly tvoriť prekvapivý celok. Nemyslite si však, že vás autorka neprekvapí. Párkrát vám podsunie informáciu, z ktorej si vyvodíte záver. Lenže finále je úplne iné a aspoň pre mňa dosť nečakané.

Na pozadí príbehu sledujeme, ako sa obrovské nešťastie môže niesť ľudským životom. Strata blízkeho a pocit viny. Keď si vravíte, čo ak by sa niečo stalo inak. Čo ak by sa dal jeden deň zmeniť. Páčilo sa mi, ako autorka pripomína, že aj takéto udalosti nás formujú. Tak ako formovali aj obyvateľov Evelyn Bay.

Zradný príliv nie je triler plný akcie a napätia. Je to pomaly plynúci príbeh, ktorý postupne odhaľuje temnú minulosť malého ostrovného mestečka. Skvelo vykreslené prostredie aj postavy. Niektoré vám budú viac sympatické, niektoré menej. Autorka sa bude zahrávať s vašou mysľou a som presvedčená o tom, že vás prekvapí aj záver. Podľa mňa je táto kniha ešte o čosi lepšia ako Stratený muž. Odporúčam čitateľom, ktorí majú radi sugestívne psychologické trilery. Ja sa už teraz teším na ďalšiu knihy od Jane Harper.

Ďakujem vydavateľstvo Tatran za takéto skvelé knihy.

https://www.slovtatran.sk/zradny-priliv

Titul: Zradný príliv

Originálny názov: The Survivors

Autor: Jane Harper

Preklad: Simona Klimková

Počet strán: 288

Rok vydania: 2021

Vydavatestvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Zradný príliv (Jane Harperová)

Pridaj komentár