Romány

Krutá Marta (Marek Vadas, Daniela Olejníková)

Stále viac a viac sa mi páčia detské knihy, ktoré vznikli na Slovensku. Naposledy to bola kniha Pes Moko a jeho oko. Teraz by som vám rada ukázala ďalšiu skvelú knihu z edície Alma. Krutá Marta, ktorú napísal Marek Vadas a ilustrovala Daniela Olejníková.

Marta je úplne normálne dievča, ktoré sa od svojich rovesníkov ničím nelíšilo. Učila sa dobre, rodičov tiež poslúchala. Ako je teda možné, že dostala prezývku Krutá Marta? O tom by vedeli rozprávať zvieratká, ktoré chovala jej stará mama. Sem chodila Marta na prázdniny. Zvieratka ju nemali radi, lebo im robila zle. Ťahala mačky za chvosty, zajkov za uši, či škaredo oklamala prasiatko. Zvieratka si však tentokrát povedali dosť. Pripravili plán a rozhodli sa Marte ukázať, ako im jej správanie ubližuje. Podarí sa im Martu napraviť?

Táto kniha vás v kníhkupectvách určite okamžite upúta. Výrazné farby sú jednoducho neprehliadnuteľné. Vďaka tomu je iná ako ostatné detské knihy a ja sa z toho nesmierne teším. Ku knihe sa tieto abstraktnejšie obrázky hodia a myslím, že aj deti ocenia ich výnimočnosť. Netreba sa báť, že deti obrázky nepochopia. Je v nich zachytené všetko podstatné. Iba farebnosť je iná, ako sme zvyknutí.

Textu v knihe veľa nie je. Je ho však dostatok na to, aby sa deti z príbehu poučili. Detské knihy asi nebývajú často o týraní zvierat. Tu autor tému poňal veľmi citlivo. Deťom tak ľahko pri čítaní vysvetlíte, že to, čo sa im môže javiť ako zábava, pre zvieratká môže byť nepríjemné. Zvieratká sa Marty boja a sú smutné. Keď sa však spoja a dajú Marte príučku, aj ona sa zmení. Keďže ide o príbeh pre deti, asi nie je prekvapením, že nakoniec sa spolu môžu hrať a zvieratká sa na Martine prázdniny začnú tešiť.

Páči sa mi, že k náprave Marty nedošlo kvôli pomste zvieratiek, ale vďaka ich výstrahe. Deťom tak môžeme ľahko vysvetliť, že ak sa nám správanie niekoho nepáči, nemusíme ho oplácať rovnako. Možno stačí niečo naznačiť, pohovoriť si, či zastať sa toho, kto sa nevie brániť. Všetko je zrozumiteľné a vtipné. Som si istá, že deti si z príbehu veľa odnesú.

Krutá Marta je výnimočná kniha pre deti o vzťahu ľudí k zvieratkám. Nesie v sebe veľmi dôležitú myšlienku, ktorá by sa mala dostať ku každému. Ilustrácie a grafické spracovanie je zaujímavé a neprehliadnuteľné. Podľa mňa jednoduché skvelé. Kniha je vhodná pre deti od 4 až 5 rokov. Môžete však skúsiť čítať aj skôr. Záleží od vnímavosti detských poslucháčov.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Brak.

https://brak.sk/product/kruta-marta/

Titul: Krutá Marta

Autor: Marek Vada

Ilustrácie: Daniela Olejníková

Počet strán: 40

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Brak v edícií Alma

Foto: Drominička

0 comments on “Krutá Marta (Marek Vadas, Daniela Olejníková)

Pridaj komentár