Romány

Chrobák slečny Bensonovej (Rachel Joyce)

Vydavateľstvo Grada v ostatnom čase vydáva veľmi zaujímavé tituly. Tento rok ma zatiaľ najviac dostala kniha Bzukot včiel. Naposledy ma zlákala krásna obálka knihy Chrobák slečny Bensonovej od Rachel Joyce. Bude aj táto kniha mojou novou srdcovkou?

Londýn sa spamätáva po vojne a stále je veľa vecí na prídel. Po nepríjemnom incidente sa Margery Bensonová rozhodne pre obrovskú zmenu. Od detstva sníva, že nájde zlatého chrobáka, ktorý by sa mal vyskytovať v Novej Kaledónii. Práve tam sa Margery rozhodne vydať a pátrať po ňom. Na svoju expedíciu sa dôkladne pripraví a najme si asistentku. Spoznáva sa s extravagantnou Enid. Na prvý pohľad úplne rozdielne ženy. Dobrodružná cesta ich však spojí a ich priateľstvo prekoná nemalé prekážky.

Knihu som mala v poličke už dlhšie. Stále som mala pocit, že na ňu nie je ten správny čas. Nielen kvôli hrúbke. Myslela som si, že bude náročnejšia na čítanie. To bol však omyl. Kniha sa čítala celkom dobre. Do povojnového Londýna som sa preniesla úplne ľahko.

Charaktery hlavných postáv sú v príbehu veľmi dobre vykreslené. Z ich charakterov čerpá podstatná časť príbehu. Zatiaľ čo Margery sa snaží byť rozvážna a niekedy až prehnane strojená, Enid je naopak otvorená, priama a spontánna. Keď však čítate ďalej, zisťujete, že obe si so sebou nesú aj tajomstvo, ktoré ich ťaží. Veľmi ma dojímalo ich postupné zbližovanie a spôsob, akým sa podporovali. Práve sila priateľstva je to najväčšie a najkrajšie posolstvo celej knihy.

Fascinujúca bola aj výprava za hľadaním chrobáka. Spolu s hrdinkami dúfate, že ho už čoskoro nájdu. Máte oči na stopkách. Keď s nimi rozrážate liany, obzeráte ste sa, či nezbadáte záblesk zlata. Nejdem písať, či ho Margery našla alebo nie. Pre ňu bolo dôležitejšie, že našla skutočnú priateľku.

Po prečítaní príbehu stále neviem pochopiť, ako doňho má zapadať postava Mundica. Pre príbeh bol podľa mňa úplne zbytočný, zámer autorky s touto postavou som vôbec nepochopila. Išlo o vojaka, ktorý bojoval vo vojne a bol preto nesmierne traumatizovaný. Do príbehu Margery a Enid sa však podľa mňa vôbec nehodil.

Príbeh bol pre mňa tak trochu ako jazda na horskej dráhe. V jednej chvíli som bola fascinovaná a nevedela som knihu odložiť. Potom však prišla časť, kedy som sa nevedela sústrediť a do čítania som musela nútiť. V konečnom dôsledku však bolo viac lepších momentov ako horších. Záver ma však akosi sklamal. Príliš veľa drámy.

Kniha Chrobák slečny Bensonovej vo mne zanechala zmiešané pocity. Určite nie je zlá, ale čosi mi v nej chýbalo. Možno iný záver, možno o jednu postavu menej. Milovala som postavu Enid a neskôr aj Margery. Fascinovala ma Nová Kaledónia a hľadanie zlatého chrobáka. Kto má rád dobrodružné romány, podľa mňa nebude sklamaný.

https://www.grada.sk/chrobak-slecny-bensonovej-100059/

Titul: Chrobák slečny Bensonovej

Originálny názov: Miss Benson´s Beetle

Autor: Rachel Joyce

Preklad: Miroslava Genderová Sobčáková

Počet strán: 392

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Grada pod značkou Cosmopolis

Foto: Drominička

0 comments on “Chrobák slečny Bensonovej (Rachel Joyce)

Pridaj komentár