Detská literatúra

Posledný permoník (Tereza Oľhová)

Na detské knihy mám slabosť. Obzvlášť, keď ide o diela slovenských autorov. Pred časom sa mi do rúk dostala kniha Posledný permoník od Terezy Oľhovej. Nesmierne sa teším, že vám o nej môžem napísať.

Adam sa iba nedávno presťahoval so svojimi rodičmi z Bratislavy do Kremnice. Tu bývajú u starých rodičov. Nie je z toho veľmi nadšený. V Bratislave mal kamarátov a viac zábavy. V škole sa zoznámi s Marcelom. Jedného popoludnia sa vyberú s partiou k prepadlisku, kde sa kedysi ťažilo. Marcel je trochu zákerný a Adama vyšle do tunela. Potom s partiou odídu. Adam má síce strach, ale nakoniec mu pomôže permoník, ktorý v štôlni stále prebýva. Adam sa s permoníkom skamaráti. Ten sa po dlhých storočiach v podzemí kvôli bolesti v uchu rozhodne vyjsť medzi ľudí. Zostáva prekvapený, čo všetko sa v meste zmenilo. Či sa mu nové mesto páčilo alebo nie sa dozviete v knihe.

Ak som si niekedy myslela že kniha o baniach nie je nič pre mňa, tak som sa veľmi mýlila. Vôbec som netušila, že to môže byť taká zábava. Za všetko však treba vzdať hold autorke. Tá príbeh vymyslela tak pútavo, že aj ja dospeláčka som čítala dychtivejšie ako som mala v pláne.

Práve vďaka príbehu deti (aj rodičia) lepšie spoznajú Kremnicu a bane, v ktorých sa kedysi ťažilo zlato. Príbeh je pospájaný mnohými legendami a je len na malom čitateľovi, či im uverí alebo nie. Veľmi sa mi páčilo, že autorka do textu zakomponovala banícky žargón a staršie výrazy. Niektoré boli novinkou aj pre mňa. Každý výraz však bol zrozumiteľne vysvetlený a deti si určite niektoré aj osvoja.

Posledný permoník však nie je iba knihou o baniach. Je aj o tom, ako si nájsť kamarátov po presťahovaní. Poukazuje aj na to, že aj ten najväčší „macher“ v triede môže mať z niečoho strach. Preto je lepšie sa nikomu nevysmievať a byť tolerantný. Navyše spoznávanie nového sveta permoníkom a jeho putovanie je naozaj zábavné. Všetko ešte umocňujú veselé a výstižné ilustrácie.

Detská kniha Posledný permoník je zábavnou výpravou do banských štôlni, ktorá sa deťom určite bude páčiť. Príbeh je vtipný, ale aj poučný. Postavičku permoníka nie je možné si neobľúbiť a zrejme aj vaše deti zatúžia po takomto drobnom kamarátovi. Kniha je podľa mňa vhodná pre deti od 7 až 8 rokov. Musím oceniť aj výstižnú a prepracovanú obálku so zlatými odleskami.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Brak.

https://brak.sk/product/posledny-permonik/

Titul: Posledný permoník

Autor: Tereza Oľhová

Ilustrácie: Eva Škandíková

Počet strán: 136

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Brak v edícií Alma

Foto: Drominička

1 comments on “Posledný permoník (Tereza Oľhová)

  1. Spätné upozornenie: Bubáci (Eva Škandíková, Tereza Oľhová, Vlado Janček) – Drominička Číta

Pridaj komentár