Detská literatúra

Mimi & Líza: Záhrada (Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová, Anna Vašová)

Mimi a Lízu poznajú takmer všetci nielen vďaka knihám, ale aj ako animovanú rozprávku.  V knižnej podobe vyšiel ďalší diel s názvom Záhrada.

Verné kamarátky Mimi a Líza pri jesennom upratovaní objavia za domom nádhernú záhradu. Stará sa o ňu Zázračník záhradný. Dievčatám ukáže, ako funguje striedanie ročných období a ich vplyv na úrodu v záhrade. Medzitým sa z veľkého kontajnera zrodí Opacha z vecí, ktoré obyvatelia bytovky vyhodili pri jesennom upratovaní. Aj Opacha by sa chcela hrať s dievčatami a Zázračníkom. Nie je to však také jednoduché.

Musím sa priznať, že Mimi a Lízu som predtým v knižnej podobe ešte nečítala. Prvý diel máme doma, ale 4 ročný Matej zatiaľ nerozumel, prečo jedno dievčatko nevidí. Preto sme ju zatiaľ odložili. Kniha je určená pre deti od 6 rokov, máme odskúšané, že mladšie deti príbeh nemusia pochopiť. Staršieho detského čitateľa však určite zaujme.

Hlavným motívom príbehu je predchádzanie tvorbe odpadu. Nepotrebné veci môžu nájsť nový život u niekoho iného, napríklad aj u susedov. Ďalším motívom je spoločné pestovanie. Mimi a Líza sa rozhodnú pestovať strom. Spolu so Zázračníkom sa im podarí vypestovať tie najsladšie jablká. To stmelí všetkých susedov a z úrody budú mať napokon osoh všetci.

Postavička Mimi mi je veľmi sympatická. Hoci nevidí, je vďaka tomu vnímavejšia. Dokáže sa orientovať podľa vône či hmatu. Napriek tomu je ale dieťa ako každé iné a so svojou kamarátkou Lízou zažíva veľa skvelých dobrodružstiev. Deti na jej príklade zistia, že svet sa dá vnímať aj inak. Dá sa vidieť aj srdcom.

Na knihe sa mi veľmi páčili dve stužky (lacetky), ktoré umožnia čítať knihu hoci aj dvom deťom. Každý zo súrodencov si tak môže príbeh čítať sám a ľahko sa zorientuje, kde skončil. Pre jedného je zelená stužka, pre druhého žltá.

Mimi & Líza – Záhrada je krásnou knihou pre deti od 6 rokov. Napínavý a dobrodružný príbeh v sebe ukrýva viacero krásnych posolstiev. Hlavným motívom je ochrana a šetrné zaobchádzanie s prírodou a predchádzanie plytvaniu vecami. Nepoužívané predmety môžeme zrenovovať alebo darovať niekomu, kto ich ešte využije. Hoci moje deti ešte nemajú na pochopenie príbehu vhodný vek, animovanú rozprávku si radi pozrieme. Kniha bude pripravená v poličke na správnu chvíľu. Mimi a Líza sú pre mňa jedny z najkrajších rozprávkových postavičiek.  

Knihu kúpite v pevnej väzbe.

Titul: Mimi a Líza – Záhrada

Autor: Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová, Anna Vašová

Ilustrácie: Ivana Šebestová, Boris Šima, Katarína Kerekesová

Počet strán: 104

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

0 comments on “Mimi & Líza: Záhrada (Katarína Moláková, Katarína Kerekesová, Ivana Šebestová, Anna Vašová)

Pridaj komentár