Detská literatúra

Kam chodia snehoví anjeli (Maggie O´Farrellová)

Príchod Vianoc má svoje čaro aj v knižnom svete. Každoročne prichádza na trh množstvo krásnych detských kníh s témou zimy a Vianoc. My už máme doma pripravených niekoľko tipov. Kam chodia snehoví anjeli od Maggie O´Farrellovej je prvý z nich.

Dievčatko menom Sylvia sa jednej noci zobudí na to, že v jej izbe niekto je. Prekvapene sleduje, že je to krásny anjel. Nemala by ho vidieť, ale stalo sa to. Je to jej anjel. Ten, ktorého vytvorila minulú zimu v snehu. Teraz na ňu dáva pozor a ochraňuje ju. Preto sa aj zjavil v jej izbe. Je varovaním pred chorobou. Vraj by si anjela po prebudení ani nemala pamätať. Lenže opak je pravdou. Hneď ako sa Sylvia zotaví, snaží sa opäť stretnúť so svojím anjelom. Podarí sa jej to?

Ak vám je meno Maggie O´Farrellová povedomé, tak vedzte, že je to autorka skvelého románu Hamnet, ktorý som vám predstavila nedávno. Vďaka tomu, že román bol jednou z najlepších kníh tohto roka, mala som veľké očakávania aj od tejto detskej knihy. Môžem s čistým svedomím napísať, že nesklamala.

Textu v knihe je naozaj dosť. Príbeh si s deťmi môžete rozdeliť na dlhší čas. Som si istá, že deti zaujme. A to aj napriek tomu, že začína tak trochu strašidelne. Veľa pasáži v knihe bolo nesmierne vtipných a tak deti okrem malého napätia zažijú aj niečo veselé.

Hlavná myšlienka príbehu sa mi veľmi páčila. Autorka krásne ukázala, ako sa snehoví anjeli premenia na bytosti, ktoré žijú v oblakoch. Pre deti to bude čarovné. Som si istá, že ak budú mať možnosť v zime anjela vytvoriť, tak budú mávať rukami a nohami ako odušu. Je krásne mať niekoho, kto vás ochráni. Obzvlášť, keď si ho vytvoríte sami.

Malý čitateľ sleduje aj to, ako sa Sylvia snaží svojho anjela privolať tak akosi „nasilu“. Tvári sa, že spadne zo stromu, rúti sa po schodoch alebo vyprovokuje chlapca, ktorý šikanuje iné deti. Anjel však neprichádza. Nemá dôvod. Vie, že Sylvia nie je v ohrození. Zasiahne vždy, keď je to naozaj potrebné. A ona to vie.

Ani neviem, či existuje detská kniha, ktorá by nemala krásne ilustrácie. Aj tu sa majú deti (aj dospelí) na čo tešiť. Z obrázkov ide obrovská sila a akýsi pôvab a čaro. Môžete sa vám zdať, že cítite chlad zo vznešeného snehového anjela. Navyše treba pochváliť aj obálku a kvalitu papiera. Je to láska na prvý dotyk.

Kam chodia snehoví anjeli je kniha, ktorá pohladí nielen detskú dušu, ale aj tú našu. Čarovný príbeh vezme deti do sveta anjelov, ktorých sme si vytvorili zo snehu. Anjeli, ktorí nás ochraňujú. Tento príbeh navodí tú správnu zimnú atmosféru. Už teraz sa môžete tešiť na vyrábanie snehových anjelov. Knihu by som odporučila deťom, ktoré sa už dokážu na príbeh sústrediť. Vekovo približne od 5 až 6 rokov.

Knihu nájdete aj na stránke vydavateľstva:

https://www.slovtatran.sk/kam-chodia-snehovi-anjeli

Titul: Kam chodia snehoví anjeli

Originálny názov: Where Snow Angels Go

Autor: Maggie O´Farrell

Preklad: Lucia Halová

Počet strán: 72

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominicka

0 comments on “Kam chodia snehoví anjeli (Maggie O´Farrellová)

Pridaj komentár