Detská literatúra

Chlapček a vianočná šiška (Katarína Buffová, Peter Buffa)

Vianoce sa nezadržateľne blížia a ja by som vám veľmi rada predstavila ďalšiu krásnu knihu s témou najkrajších sviatkov roka. Tentoraz bude pôvodom slovenská. Chlapček a vianočná šiška od Kataríny Buffovej a Petra Buffa.

Jeden chlapček sa veľmi rád chodil prechádzať a hrať do lesného parku. Raz počas Vianoc sa tam opäť vybral na prechádzku. Lenže kvôli padajúcemu snehu zablúdil. Ako tak hľadal cestičku, natrafil na niečo krásne. Šišku. Chlapček si ju niesol ako poklad. Cestou stretol niekoľko zvieratiek, ale cestičku domov nie a nie nájsť. Podarí sa chlapčekovi bezpečne dostať domov? A čo spraví so svojím pokladom – šiškou?

Nedávno sa ma kamarátka pýtala na vianočnú knihu pre menšie deti. Práve táto je pre ne priam ideálna. Ide o jednoduchý príbeh, ktorý je vyjadrený najmä krásnymi ilustráciami. Text v knihe samozrejme nechýba. Nie je ho veľa a tak malý čitateľ nemá problém udržať pozornosť počas celého čítania. Keď nám kniha prišla domov, Matejko si ju hneď pýtal prečítať. Po prvom dočítaní iba skonštatoval, že je pekná, ale krátka. Ja som to brala ako skvelú recenziu. Matej už vydrží aj pri dlhšom čítaní, pre menšie deti od 2,5 roka je táto kniha ideálna.

Nuž a samotný príbeh je nádherný. Na prvý pohľad sa môže zdať jednoduchý. Ukrýva však v sebe krásne posolstvo. Chlapček svoju šišku zavesí na vianočný stromček v neďalekom kaštieli. Je pre neho výnimočným pokladom a rozhodne sa podeliť o jej krásu aj s ostatnými ľuďmi. Deti tak kniha učí prajnosti a štedrosti voči svojmu okoliu.

Ilustrácie v knihe sú ako inak čarovné. Deti si ich nepochybne zamilujú a som si istá, že nielen tie. Ja som začala na sociálnej sieti sledovať autorku knihy. Pridávala návrhy, podľa ktorých ilustrácie vznikali. Mne sa najviac páči inšpirácia diviaka. Ak máte možnosť, určite si tieto príspevky pozrite. Pre rodičov to bude určite zaujímavé.

Chlapček a vianočná šiška je roztomilá detská kniha, ktorá vznikla na Slovensku. Ilustrácie aj posolstvo je rozhodne svetové. Kniha je vhodná pre deti od 2,5 roka. U nás sa čítala už niekoľkokrát a vždy má úspech. Do Vianoc je ešte dosť času a som si istá, že jej čítanie bude u nás intenzívnejšie.

Knihu kúpite napríklad na stránke Martinusu.

Titul: Chlapček a vianočná šiška

Autor: Katarína Buffová, Peter Buffa

Ilustrácie: Katarína Buffová, Peter Buffa

Počet strán: 32

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Foto: Drominička

1 comments on “Chlapček a vianočná šiška (Katarína Buffová, Peter Buffa)

  1. Spätné upozornenie: Chlapec a veľkonočné dobrodružstvo (Katarína Buffová, Peter Buffa) – Drominička Číta

Pridaj komentár