Poviedky Srdcovky roka 2021

Dohviezdny večer (kolektív autorov)

S vianočnými knihami som ešte neskončila. Dnes by som vám rada predstavila knihu s prekrásnym názvom Dohviezdny večer, ktorá obsahuje poviedky a báseň od slovenských autorov.

Kniha obsahuje dvadsaťštyri poviedok a jednu báseň. Každú z nich má na svedomí jeden autor. Spoločné však majú jedno. Vianoce. Niektorých autorov a autorky som už čítala predtým, pri iných to bola premiéra. Čo však môžem povedať, pri mnohých som si istá, že si prečítam aj ich iné diela.

Myšlienka vianočných poviedok sa mi veľmi zapáčila. Je úžasné, ako každý autor poňal tému Vianoc po svojom. Každý príbeh je iný. Niekto sa viac venuje pomoci blízkym, iný dbá na tradície. V každom však nájdeme dobro a krásne posolstvo. Niektoré príbehy ma rozosmiali, iné dojali a slzy som mala na krajíčku.

Nechcem písať, ktorá poviedka sa mi páčila viac a ktorá menej. Každá stojí za prečítanie a z každej si čitateľ môže vziať niečo pre seba. Dlho som premýšľala, či je kniha určená pre deti alebo pre dospelých. Zrejme aj pre jedných, aj pre druhých. Primárne je určená pre väčšie deti, od 6 až 7 rokov. Tá druhá veková hranica – DO je už neobmedzená. Som si istá, že deti budú príbehy vnímať inak ako my dospelí. V mnohých z nich spoznajú skutočný zmysel Vianoc. Tie by nemali byť o darčekoch, ale o porozumení a láske.

Ja som knihu prečítala rýchlo. Chcela som pripraviť recenziu ešte pred Vianocami. Budúci rok si z knihy budem čítať opäť. Tentokrát však budem čítať jeden, maximálne dva príbehy za deň. Vám to odporúčam tiež. Každá poviedka má totiž svoje čaro a posolstvo. Takto si príbeh vychutnáte, môžete o ňom lepšie popremýšľať a viac sa vám vryje do srdca. V knihe nechýbajú ani ilustrácie. Tie sú výnimočné. Neónové farby rozhodne nie sú tradičné. Sú moderné, ale dokonale výstižné.

Ak hľadáte knihu, ktorá pohladí dušu nielen deťom, ale aj nám dospelým, Dohviezdny večer je tou pravou. Vianočné poviedky od úžasných slovenských autorov a autoriek navodia tú správnu vianočnú náladu. Pripomenú nám aj našim deťom, o čom vianočné sviatky sú. Pri príbehoch sa zasmejete a možno si aj poplačete. Všetky však stoja za prečítanie a zamyslenie sa. Myslím si, že z tejto knihy si môžete čítať aj mimo Vianoc. Najmä keď budete potrebovať zlepšiť náladu a vyčariť si úsmev na tvári. Podľa mňa je to jedna z najkrajších kníh v tomto roku.

Knihu nájdete v pevnej väzbe.

Titul: Dohviezdny večer

Autor: Mirka Ábelová, Peter Balko, Jana Bodnárová, Veronika Dianišková, Denisa Fulmeková, Gabriela Futová, Daniel Hevier, Marta Hlušíková, Branislav Jobus, Peter Karpinský, Viliam Klimáček, Monika Kompaniková, Uršuľa Kovalyk, Eva Luka, Dominika Madro, Mária Modrovich, Agda Bavi Pain, Pero Le Kvet, Dana Podracká, Ján Púček, Toňa Revajová, Vanda Rozenbergová, Peter Šulej, Ján Uličiansky, Eva Urbanová

Ilustrácie: Helga Pavelková, Peter Ličko

Počet strán: 201

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Literárne informačné centrum

Foto: Drominička

0 comments on “Dohviezdny večer (kolektív autorov)

Pridaj komentár