Trilery

Frekvencia smrti (Vincent Kliesch, Sebastian Fitzek)

V prvej polovici roka nám vydavateľstvo Tatran prinieslo prvý diel série Auris, ktorú napísal Vincent Kliesch na námet Sebastiana Fitzeka. Druhá časť nesie názov Frekvencia smrti. Oplatí sa siahnuť po tomto trileri?

Na tiesňovú linku volá rozrušená žena, ktorej zmizlo dieťa. Postieľka je prázdna a všade je krv. Počas tiesňového volania je počuť buchot a zápas. Po ukončení hovoru sa už žena nesnaží dovolať pomoci. Analýzu hovoru vypracuje aj forenzný fonetik Matthias Hegel. Jeho problémom je, že je stále vo väzení a jeho pátranie po nezvestnom dieťati je obmedzené. Na pomoc si privolá Julu, ktorá sa ho ešte nedávno snažila dostať z väzenia. Podarí sa Jule nájsť zmiznuté dieťa? A čo sa skrýva v pozadí únosu?

Prvý diel trilerovej série Auris ma bavil. Tým, že sa skončil mnohými otázkami, som sa na pokračovanie už tešila. Hoci som sa chvíľu bála, či si po pol roku budem ešte pamätať podstatné časti príbehu. Autor nesklamal a čitateľovi osviežil pamäť. Hoci sa Frekvencia smrti dá čítať aj samostatne, odporúčam ju čítať ako druhú v sérii. Mnoho vecí bude dávať čitateľovi lepší zmysel  a logiku.

Frekvencia smrti v sebe ukrýva ďalší samostatný prípad. Pátranie po zmiznutom dieťati je napínavé a čitateľ spolu s Julou dychtivo zháňa informácie pre jeho nájdenie. Hoci príbeh nepíše Fitzek, ale Vincent Kliesch, čitateľovi neujde podobnosť. Mám rada krátke kapitoly, ktoré skončia vždy tak, že je nemožné prestať čítať. Rozdiel medzi týmito dvomi autormi vnímam v tom, že Fitzek je ešte o čosi surovejší a chladnokrvnejší. Jeho prípady bývajú viac zamotané.

Netreba sa však báť, že Kliesch napísal slabý triler. Práve naopak. Motív únosu dieťaťa síce nie je žiadna novinka, ale spôsob ako sa dej zamotá, je zaujímavý, nepredvídateľný a v mnohom šokujúci. V prvom diele som sa tešila z pasáží, kde Hegel (forenzný fonetik) analyzuje zvuky a nahrávky. Zdalo sa mi, že ich je málo. V tejto knihe ich bolo ešte menej. Priznám sa, že ma to trochu sklamalo, keďže by mal byť príbeh postavený na jeho analýzach. Nie nadarmo sa predsa séria volá Auris, teda ucho. Vyvážil to opäť koniec, ktorý za sebou zanechal opäť viac otázok ako odpovedí.

Frekvencia smrti je veľmi dobrou voľbou pre milovníkov kníh Sebastiana Fitzka a napínavých trilerov. Zamotaný dej vás núti premýšľať a núti vás čítať ďalej a ďalej. Aj napriek tomu, že by som prijala viac zvukových analýz, ma kniha bavila. Odporúčam čítať ako sériu spolu s predošlou knihou Auris.

https://www.slovtatran.sk/frekvencia-smrti

Titul: Frekvencia smrti (2. diel série Auris)

Originálny názov: Die Frequenz des Todes

Autor: Vincent Kliesch

Preklad: Zuzana Kováčiková, Andrej Zahorák

Počet strán: 256

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Frekvencia smrti (Vincent Kliesch, Sebastian Fitzek)

Pridaj komentár