Detská literatúra Encyklopédie

Slovenskopédia (Andrea Kellö Žačoková)

Pred nejakým časom som vám ukázala detskú encyklopédiu o slovenských múzeách. Autorka Andrea Kellö Žačoková prichádza s ďalšou skvelou knihou. Slovenskopédia a jej zaujímavosti o našej krajine.

Kniha sa skladá zo šiestich tematických okruhov – krajina, príroda, z dejín, kultúra a umenie, veda a technika a nakoniec sieň slávy. Každý tematický okruh v sebe ukrýva niekoľko podkapitol, kde sa deti dozvedia veľké množstvo zaujímavostí.

Téma Krajina sa venuje fungovaniu štátu, ale aj postaveniu Slovenska vo vzťahu k iným krajinám. Tu sa deti môžu dozvedieť niečo viac o moci v štáte, o volebnom systéme na Slovensku. Zaujímavá a určite aj atraktívna kapitola je o štátnych sviatkoch. O dôvodoch prečo zostávajú deti doma zo  školy a my z práce. Nechýbajú ani najdôležitejšie informácie o hlavnom meste.

V kapitole Príroda to s informáciami ani zďaleka nezaostáva. Hneď v úvode nájdu čitatelia vymenované všetky slovenské pohoria. Ja sama som bola prekvapená z ich množstva. Uvedené sú pekne prehľadne, aj s najvyššími vrchmi a ich výškami. Nechýbajú ani národné parky. Špeciálnu dvojstránku majú vyčlenené Vysoké Tatry. Ak chcete vedieť, čo majú Tatry spoločné s dinosaurami, určite si musíte knihu prečítať. Rovnako aj, ak chcete vedieť, ktoré zvieratá žijú v ktorých stupňoch krajiny.  A keď už spomínam zvieratá, viete, ktoré sú tie naše slovenské? Poznáte napríklad oravku či norika murásnkeho? Viac aj o nich sa dozviete v knihe. Autorka nevynechala ani botaniku, kúpele či bane.

A ako je to s našou históriou? Všetky dôležité informácie nájdete na jednom mieste. Od kniežat, panovníkov až po prezidentov. Mňa veľmi zaujali nálezy a náleziská. Chronologicky usporiadané sa v knihe nachádzajú aj najdôležitejšie dokumenty a listy. Nechýbajú významné deklarácie či zákony. Deti sa dozvedia aj to, aké platidlá používali generácie pre nami.

Z dejín autorka plynulo prechádza ku kultúre a umeniu. Nehmotné kultúrne dedičstvo ako modrotlač a drotárstvo je tiež súčasťou tejto knihy. Nechýba ani reč a nárečia s ukážkami. Tradície počas roku sú rozdelené podľa ročných období a sú tak prehľadnejšie. Myslíte, že deti ešte poznajú páračky či hromnice?

Predposlednou témou je veda a technika. Možno v nej nájsť množstvo vynálezov a patentov z našej malej krajiny. Parné turbíny či padák. Zaujímavé sú aj technické pamiatky, ktoré sú roztrúsené po Slovensku a je možné ich navštíviť. Deti budú určite fascinovať aj staviteľské rekordy. Najdlhší cestný tunel, najvyššia kostolná veža alebo najstaršia stavba.

Mňa osobne potešila Sieň slávy. Krásne zhrnuté významné osobnosti Slovenska. Napríklad olympionici či iní športovci. Dávnejšie aj súčasné mená. Nechýbajú ani architekti či umelci. O každom je pár riadkov, ktoré deťom osobnosť priblížia.

Slovenskopédia je skvelou knihou pre mladých čitateľov a školákov. Zhrnutie najdôležitejších faktov z našich dejín a o fungovaní našej krajiny. Všetko je prehľadné a bez zbytočností. Navyše knihu dopĺňajú krásne a hodnoverné  ilustrácie. Kniha je určená pre deti od 10 rokov. Som si istá, že im poslúži aj ako užitočná pomôcka do školy. Malí zvedavci si v nej určite budú radi listovať a nasávať informácie. Autorka Andrea Kellö Žačoková má u mňa stále väčší obdiv a už teraz som zvedavá, akú tému na knihu si vyberie v budúcnosti.

Knihu kúpite v pevnej väzbe.

Titul: Slovenskopédia

Autor: Andrea Kellö Žačoková

Ilustrácie: Zuzana Bartová

Počet strán: 96

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovart

Foto: Drominička

3 comments on “Slovenskopédia (Andrea Kellö Žačoková)

  1. Oľga Nemethová

    Kúpila som túto knihu pre moje vnúčatá. Nikde som však nenašla ani zmienku o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o vznik bývalého Československa a tým aj o uznanie slovenského národa.
    Ak sa mýlim, napíšte mi na ktorej strane sa o ňom v tejto “pédii” píše.

    Páči sa mi

    • Dobrý deň, pani Oľga, v mojej recenzii nie je písané nič o M.R.Štefánikovi. Ak v knihe nie je, tak je to skôr otázka na autorku knihy. Ja knihu doma nemám, takže vám to pozrieť nemôžem.
      Ak sa nemýlim, tak o Štefánikovi je aj samostatná kniha pre deti.

      Páči sa mi

  2. Kúpila som túto knihu pre svoje vnúčatá. Nenašla som v nej však ani zmienku o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Myslím, že patril medzi najvýznamnejších Slovákov a že sa veľkou mierou podieľal na vzniku bývalého Československa a tým aj na uznaní slovenského národa. Ak sa mýlim, oznámte mi, na ktorej strane je o ňom niečo uvedené.

    Páči sa mi

Pridaj komentár