Detská literatúra

Janka, Alex a mravec z kredenca (Ivana Havranová)

Detských kníh nikdy nie je dosť. U nás to platí stopercentne. Dnes by som vám rada predstavila pôvodnú slovenskú knihu s vtipným názvom Janka, Alex a mravec z kredenca, ktorú napísala Ivana Havranová.

Keď sa začína na jar  prebúdzať všetko živé, z bytu, kde býva Janka so svojou mamičkou a bratom, sa začnú sťahovať mravce. Odchádzajú von na lúku, kde si postavia mravenisko. Kde celý ten čas boli? Boli v kredenci či pod podlahou? Jeden malý mravček sa veru neponáhľa a nakoniec sa rozhodne s Jankou zostať nastálo. Aké je to mať za domáce zvieratko mravca, ktorý nie je väčší ako korálka?

Po tejto knihe som siahla už len preto, že má veľmi milý a vtipný názov a rozkošnú obálku. Teším sa, že aj jej obsah stál za to. Prvá kapitola bola síce o čosi dlhšia a pre deti bude náročnejšie je prelúsknuť. Najmä ak sa do čítania pustia samé. Ostatné kapitoly už sú primerané dĺžkou a deti si ich určite užijú. Autorka sa k nim prihovára veľmi hravo a som si istá, že ich príbeh zaujme.

Jednotlivé kapitoly na seba nenadväzujú. Každá v sebe ukrýva iné dobrodružstvo s mravčekom. Veľmi sa mi páči, ako príbehy postupne plynú od jari cez leto, sychravú jeseň a končia Vianocami. Spolu s mravčekom tak deti okúsia každé ročné obdobie. Malý čitateľ sa určite skamaráti aj s Jankou a jej bratom Alexom.

Na príbehoch sa mi páči, že neobsahujú nič desivé a rušivé. Sú pekné, vtipné a hravé. Poukazujú síce aj na detské vrtochy, či už pri upratovaní izby alebo bitky o kúpeľňu,  na druhej strane ale aj krásne ukazujú, ako si môžu súrodenci pomáhať.

Ani v tejto detskej knihe nesmú chýbať ilustrácie. Na svedomí ich má ilustrátorka Ilona Polanski. Sú moderné, veselé a neraz vtipné. Mne osobne sa najviac páči mravec Ravec.

Janka, Alex a mravec z kredenca je skvelou knihou pre deti od 6 rokov. Keďže sú hlavné postavy žiakmi prvého a druhého ročníka, tak sa s nimi práve táto veková kategória najlepšie stotožní. Kniha neobsahuje nič desivé či smutné. Je preto vhodná aj na čítanie pred spaním. Mravčeka si detičky určite obľúbia a aj vďaka nemu budú mať k týmto drobunkým zvieratkám väčšiu úctu.

Knihu nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.slovtatran.sk/janka-alex-a-mravec-z-kredenca

Titul: Janka, Alex a mravec z kredenca

Autor: Ivana Havranová

Ilustrácie: Ilona Polanski

Počet strán: 164

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Janka, Alex a mravec z kredenca (Ivana Havranová)

Pridaj komentár