Detská literatúra

Zimná knižka pre Lucinku (Milena Lukešová)

Na sklonku roka sa mi do rúk dostala Zimná knižka pre Lucinku od uznávanej českej autorky Mileny Lukešovej. Veľký formát s krásnou ilustráciou na obálke vás núti zalistovať si.

Dievčatko Lucinka príde počas zimy ku svojej babičke a deduškovi. So svojím kocúrom Dominikom zažívajú nové dobrodružstvo. Lucinka je prvý raz preč od svojich rodičov. U starých rodičov na dedine však vyskúša nové veci a nájde si skvelých kamarátov. Navyše, keď príde Lucka domov, čaká ju obrovské prekvapenie.

Tento príbeh po prvýkrát vyšiel v roku 1978. Pri výbere knihy odporúčam brať na to ohľad. Hoci je kniha krásna, pre niektorých rodičov a dnešné deti nemusí byť to pravé orechové. Textu v knihe je tak akurát pre menšie deti. Spôsob, akým je príbeh podaný, je netradičný. Keď som si knihu čítala ja sama prvýkrát, tak som bola miestami zmätená. Neskôr som si k nej sadla ešte raz. Vtedy som už lepšie chápala pointu. Najskôr som myslela, že kniha má byť veršovaná a preto sa mi nezdalo, že rýmy nesedia. Príbeh však nie je podaný vo viazaných rýmoch. Rozprávanie malej Lucinky sa preto môže zdať miestami chaotické.

Ak predsa hľadáte aj básničky, tak v knihu sú. A sú o zime. Je ich tu niekoľko a s deťmi sa ich môžete učiť. Možno aj dobrý tip pre škôlky. Tie sa mi páčili asi najviac a aj Matejkovi sa táto časť pozdávala. Išla lepšie do ucha.

Posledná časť knihy je venovaná Obrázkovému slovníku. Toto bola časť, ktorá sa u nás osvedčila najviac. Obsahuje text doplnený obrázkami. Deti môžu dopĺňať do príbehu pojmy, ktoré obrázky predstavujú. Napríklad, čo si vzala Lucinka na prázdniny k starým rodičom, či čo si našla pod stromčekom. Ani tu však dnešné deti nebudú vedieť všetko. Mlynček na kávu, pracher či starý gramofón. Pre nás dospelákov to bude spomienka na našich starých rodičov.

Mňa na knihe asi najviac zaujali ilustrácie. Tie sú tiež pôvodné a pôsobia „retro“. Ale práve to sa mi na nich páči. Sú originálne, veselé a jednoducho iné, ako sme teraz zvyknutí.

Zimná knižka pre Lucinku je jemný príbeh, ktorý je podaný inak – netradične. Dôvodom tohto pocitu môže byť, že kniha vyšla pre desiatkami rokov. Myslím si, že si nájde veľa priaznivcov práve pre svoju sentimentálnu hodnotu. Aj vo mne prebudila spomienky na prázdniny strávené u mojej babky. Môjmu synovi sa páčil v knihe najmä slovníček a básničky. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.

Titul: Zimná knižka pre Lucinku

Originálny názov: Zimní knížka pro Lucinku

Autor: Milena Lukešová

Preklad: Marta Hlušíková

Počet strán: 88

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Stonožka

Foto: Drominička

0 comments on “Zimná knižka pre Lucinku (Milena Lukešová)

Pridaj komentár