Romány

Nebo nepozná obľúbencov (Erich Maria Remarque)

Erich Maria Remarque patrí k najčítanejším európskym autorom 20. storočia. Je to klasika, o ktorej sa študenti učia v škole. Ja som Remarqua doteraz nečítala. Jeho najznámejšie dielo Na západe nič nové som zatiaľ preskočila a vyskúšala som knihu Nebo nepozná obľúbencov.

Lillian je už roky pacientkou švajčiarskeho sanatória, ktoré lieči zákernú pľúcnu chorobu. Všetci veria, že príde deň, keď budú zdraví a pôjdu domov. Nie každému sa to však podarí. Keď Lillian zistí, že jej zdravotný stav sa nezlepšuje, rozhodne sa zo sanatória odísť a vychutnať si život po svojom. Do Paríža ju odvezie automobilový pretekár Clerfayt, ktorému Lillian úplne poblázni hlavu. Lillian si teraz vychutnáva každú minútu svojho života. Bude v nej zahrnutý aj Clerfayt?

Nie som typ čitateľa, ktorý zámerne vyhľadáva klasiku. Z nej mám rada skôr romantické knihy ako Pýcha a predsudok či Jana Eyerová. Po Remarqueovi som siahla pre anotáciu, ktorá znie naozaj lákavo. Hoci som mala pred knihou rešpekt, nakoniec som si ju užila. Aj napriek tomu mám však pocit, že mi z príbehu veľa uniklo. Som si istá, že sa k nemu opäť vrátim o niekoľko rokov. Určite v ňom nájdem čosi iné, doteraz nepovšimnuté.

Autor vo svojich knihách opisuje vojnové a povojnové príbehy. Aj tu hlavné postavy neraz spomínajú na život počas vojny. Lillian väčšinu času po vojne trávi práve v sanatóriu a jej zvedavosť po živote je neutíchajúca. Lillian otvára čitateľom oči. Vie, že ju nečaká dlhý život a tak si začne plniť sny a vychutnávať ten zvyšný čas, ktorý je ostal. Nám by sa možno zdalo malicherné kupovať si drahé šaty, pre ňu je to však akási útecha. Možnosť cítiť sa ako žiadúca žena. Ukazuje nám, že peniaze si treba vychutnať pokiaľ je to možné, po smrti nám už budú na nič.

V knihe sa čitateľ nevyhne množstvu dlhších opisov a vyjadrení pocitov hrdinov. Odporúčam preto čítať v čase, keď máte kľud a čistú hlavu. Nenechajte sa však odradiť. Príbeh, ktorý autor ukryl do knihy, je krásny, smutný, jedinečný. Automobilové preteky taktiež nie sú mojou parketou, ale všetko má v knihe svoj dôvod. Práve na pretekoch príde zlom nielen pre Lillian, ale aj pre Clerfayta. Autor sa v tom momente ukázal ako vcelku ironický človek.

Nebo nepozná obľúbencov je kniha, ktorá vo vás zanechá zvláštnu zmes pocitov. U mňa to bola akási melanchólia, ale aj obdiv voči hlavnej postave Lillian. Jej odhodlanie užiť si život bolo fascinujúce, ale nieslo v sebe trpkú príchuť. Autor sa skvele vyhral s postavami a ich pocitmi. Záver vo mne vyvolal smútok aj pokoj zároveň. Napriek tomu, že kniha sa mi páčila, mám pocit, že som z nej nevyťažila všetko. O pár rokov zrejme príde „update“ recenzie.

Knihu si môžete kúpiť v pevnej väzbe.

Titul: Nebo nepozná obľúbencov

Originálny názov: Der Himmel kennt keine Gunstlinge

Autor: Erich Maria Remarque

Preklad: Perla Bžochová

Počet strán: 256

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ

Foto: Drominička

0 comments on “Nebo nepozná obľúbencov (Erich Maria Remarque)

Pridaj komentár