Detektívky

Diabolský plod (Tom Hillenbrand)

Knihu Diabolský plod som mala v čítačke už dlhší čas. Nalákali ma na ňu recenzie od mojich kolegov. Táto kniha je prvou zo série „kulinárska krimi“, ktorú napísal nemecký autor Tom Hillenbrand.

Xavier Kieffer mal našliapnuté stať sa šéfkuchárom haute cuisine a pracovať v hviezdičkových reštauráciách. On sa však rozhodol pre menšiu reštauráciu v Luxembursku, ktorá sa venuje regionálnym špecialitám. Jedného dňa sa príde do tejto útulnej reštaurácie najesť kritik z Paríža. Po predjedle sa však zrúti na podlahu a Xavier je zrazu podozrivý z vraždy. Rozhodne sa pátrať na vlastnú päsť. Záhadné úmrtie v jeho reštaurácií je len zlomok toho, do čoho sa zapletie. Postupne spoznáva konkurenčný boj v gastro-priemysle.

Tým, že som vyštudovala hotelovú akadémiu, mám blízko k príbehom z prostredia reštaurácií a hotelov. Po tom, čo som čítala fenomenálne Čierne leto z tohto prostredia, bola som zvedavá aj na Diabolský plod. Začítala som sa vcelku rýchlo. Hneď v prvý teň som mala za sebou asi tretinu knihy. Prostredie Luxemburska sa mi páčilo. V knihách nebýva príliš často.

Smrť kritika v reštaurácií bolo tiež niečo iné. Do príbehu som sa teda naplno zahĺbila. Hoci je kniha relatívne útla, našlo sa v nej aj niekoľko podľa mňa zbytočných opisov. Našťastie nechýbalo ani dosť dialógov, ktoré príbeh posúvali vpred rýchlejšie. Vďaka  tomuto vyváženiu slabších pasáží bol napokon príbeh vcelku svižný a ja som si ho v konečnom dôsledku užila.

Príbeh sa odvíja na pozadí potravinárskeho priemyslu. Dochucovadlá, náhražky, polotovary. Po prečítaní si zrejme budem dávať oveľa väčší pozor, čo si kúpim a dám do úst. Množstvo jedál, o ktorých sa dočítate, vám isto podráždi chuťové bunky. Čítanie nalačno neodporúčam. Na konci nájdete aj zopár receptov. Oceňujem, možno niekedy skúsim preslávené zajačie ragú.

Kriminálna zápletka sa mi páčila. Ako čitateľ som netušila, odkiaľ fúka vietor, kto je za všetko zodpovedný. Postupne sa čitateľ dostáva do jadra gastronómie, spoznáva aj jeho odvrátenú tvár. Hoci sa príbeh nezaobišiel bez násilia, stále to bola krimi, pri ktorej som si oddýchla.

Prvý diel kulinárskej krimi Diabolský plod ma zaujal svojim prostredím, námetom a v neposlednom rade chuťami. Pre mňa ako čitateľa bola zaujímavé spojenie gastronómie spolu kriminálnym prípadom. Pri hlavnej postave som však mala zmiešané pocity. Mám dojem, že pred čitateľmi ešte čosi ukrýva. Možno sa o ňom dozvieme viac v ďalšej časti. Kniha bola celkom príjemnou oddychovkou, nebolo to však krimi, z ktorého by mi po tele behali zimomriavky.

Môžete si ju kúpiť v tlačenej forme alebo ako e-knihu.

Titul: Diabolský plod

Originálny názov: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi

Autor: Tom Hillendrand

Preklad: Katarína Znamenáčková

Počet strán: 240

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Mamaš

Foto: Drominička

0 comments on “Diabolský plod (Tom Hillenbrand)

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

%d blogerom sa páči toto: