Young adult

Bozky a croissanty (Anne-Sophie Jouhanneau)

V poslednom čase sa rada utiekam k ľahším knihám, ktoré sú určené pre mladšie ročníky. Keď som vo vydavateľstve Yoli videla novinku s názvom Bozky a croissanty od autorky Anne-Sophie Jouhanneau, obálka ma ohúrila a ja som sa nevedela dočkať čítania.

Miinou vášňou je balet. Ten miluje odjakživa. Jej hodiny driny podnecuje aj rodinná legenda, ktorú jej rozprávala stará mama. Jej prapraprababka bola slávna balerína, ktorú namaľoval Degas. Obraz však nikto nevidel a nevie sa teda potvrdiť, či je to pravda. Keď sa Mii podarí dostať na stáž do baletnej školy v Paríži, okrem tvrdého tréningu pátra po obraze. Pomáha jej v tom Louis, ktorého spozná úplne náhodou. Táto náhoda spôsobí v Miinom živote obrovský zmätok. Podarí sa jej dostatočne sústrediť na to, kvôli čomu do Paríža prišla?

Ako som už písala v úvode, mám rada knihy zo žánru young adult (YA). Hoci väčšina z nich vyzerá byť prvoplánová romantika, nemusí to tak byť. Veľakrát ide o knihy plné bolesti, smútku a tragédií, s ktorými sa postavy musia vysporiadať. Nikdy však nechýba láska. Knihu Bozky a croissanty som brala do rúk nielen pre jej krásnu obálku. Verila som, že aj v tomto príbehu zažijem okrem lásky aj niečo viac.

Príbeh sa čítal dobre. Prostredie Paríža je vždy dobrá voľba, najmä na lásku. Vďaka hlavným postavám prebádate všetky známe miesta, ale nájdete aj čaro skrytých uličiek. Pri spomienke na croissanty vám budú bezpochyby tiecť sliny. Mňa veľmi zaujala téma baletu. Vždy ma baletky fascinovali a vďaka tejto knihe aj mladé dievčatá zistia, že balet je neskutočná drina. Zničené nohy, boľavé svaly a neustály tréning. Iba tak môžete získať hlavnú úlohu v Labuťom jazere.

Keď sa pozriete na obálku, tak z nej srší optimizmus, presladenosť. Presne taká kniha bola. Mala som pocit, že všetko je až príliš dobré, pekné, dokonalé. Trochu drámy sa objavilo pred koncom príbehu. Pre mňa to však bolo už neskoro. Počas čítania som neprežila toľko emócií, ako som zvykla pri iných knihách v tomto žánri. Kniha však nebola vyslovene zlá. Ale z príbehu sršalo, že je určený pre mladšie dievčatá (pätnásť-šestnásť ročné). Starší čitateľ si v ňom pre seba veľa nenájde.

Kniha Bozky a croissanty vás vezme do mesta lásky. Spoznáte, čo je to drina baletky a ako môže jedno malé zaváhanie rozhodnúť o vašom osude. V príbehu nechýba láska, priateľstvo aj menšie intrigy a nedorozumenia. Mne chýbalo o čosi viac emócií. Som si však istá, že mladším dievčatám sa páčiť bude. Príbeh je jednoduchý, predvídateľný, ale oddychový a najmä plný lásky. Lásky k baletu, lásky k Parížu a lásky medzi dvomi ľuďmi.

Titul: Bozky a croissanty

Originálny názov: Kisses and Croissants

Autor: Anne-Sophie Jouhanneau

Preklad: Adriana Sýkorčinová

Počet strán: 296

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Ikar pod značkou Yoli

Foto: Drominička

0 comments on “Bozky a croissanty (Anne-Sophie Jouhanneau)

Pridaj komentár