Detská literatúra

Vanda hľadá lásku (Przemysław Wechterowicz, Emilia Dziubaková)

Przemysław Wechterowicz a Emilia Dziubaková sú už medzi malými čitateľmi vcelku známe pojmy. Tejto dvojici už u nás vyšli štyri knihy, najznámejšie sú Objím ma, prosím a Mamička, kde si? Nedávno v edícií Stonožka vyšla kniha Vanda hľadá lásku.

Dážďovka Vanda chce v živote dosiahnuť viac ako len prekyprenie pôdy. Tak sa vyberie do sveta. Chce sa do niekoho zaľúbiť. Postupne stretáva rôzne zvieratká, ktoré jej cestu nejakým spôsobom ovplyvnia. Podarí sa nakoniec Vande nájsť lásku?

Kniha ma ihneď zaujala roztomilou obálkou a po prvom prelistovaní najmä ilustráciami. Je určená pre menšie deti. Preto sú ilustrácie veľmi dôležité. U nás to bolo takisto. Moja dcéra bude mať dva roky. Čítanie ju zatiaľ nebaví, ale listovanie v knihách priam zbožňuje. A Vanda ju zaujala dokonale. Obrázky sú krásne, farebné, veselé a plné zvieratiek. Dážďovka, lajniak, trúd, ale aj medvedík čistotný či ostriež. Nielen na ne sa môžete v knihe tešiť.

Text tiež nezaostáva. Na každej strane je jeden odstavec, ktorý posúva Vandu bližšie k svojej láske. Musím priznať, že sama som sa pobavila nad povahami niektorých zvieratiek. Napríklad lajniak bol hanblivý Vandu osloviť, zatiaľ čo trúd ju balamutil sladkými rečičkami. Ostriež zase musel všetky informácie povedať na jeden nádych – už teraz držím rodičom pri čítaní palce.

Posolstvo knihy je plné lásky a túžby ísť za svojim cieľom. Nájsť toho pravého. Deti s Vandou zažijú naozaj vzrušujúce dobrodružstvo. Podarí sa jej popasovať aj s veľkými problémami. Tie jej pomôže vyriešiť jednorožec, hoci by sa mohlo zdať, že jednorožce neexistujú.

Vanda hľadá lásku je rozkošná detská kniha o hľadaní pravej lásky. Deti vďaka knihe spoznajú rôzne zvieratká. Spolu s dážďovkou Vandou si užijú skvelú zábavu. Kniha je plná prekrásnych ilustrácií. Ja sa teším, ako budeme teraz v záhrade po daždi hľadať Vandu. Kniha je vhodná pre deti od 3 rokov. Ilustrácie zaujmú aj mladšie deti.

Titul: Vanda hľadá lásku

Originálny názov: Wanda szuka milosci

Autor: Przemysław Wechterowicz

Ilustrácie: Emilia Dziubaková

Preklad: Ladislav Holiš

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Ikar pod značkou Stonožka

Foto: Drominička

0 comments on “Vanda hľadá lásku (Przemysław Wechterowicz, Emilia Dziubaková)

Pridaj komentár