Romány

Levanduľová záhrada (Lucinda Riley)

Tak, ako je Agatha Christie kráľovnou detektívok, Lucinda Riley je pre mňa kráľovná románov. Nedávno vo vydavateľstve Tatran vyšla Levanduľová záhrada.

Emilie pochádza zo vznešeného aristokratického rodu. Po smrti matky zdedí zámok v južnom Francúzsku. Prvý impulz je predať ho. Keď sa však vracia na miesto, ktoré bolo jej súčasťou, rozhodne sa inak. Pomôže jej v tom aj Angličan Sebastian, ktorého stretne úplne náhodu a o pár týždňov sa za neho vydá. Sebastianova stará mama Constance kedysi zámok veľmi dobre poznala. Ako ich spája minulosť? A čo robila počas vojny jeho stará mama na zámku v Provensálsku?

Na knihy od Lucindy Riley sa vždy veľmi teším. Rovnako to bolo aj tentokrát. Krásnej obálke som dlho neodolávala. Musím však priznať, že začiatok príbehu bol pre mňa sklamaním. Autorka hlavnú hrdinku vykreslila veľmi naivne a hlúpo. Pri jej knihách sa mi ešte nestalo, že by ma hlavná postava nezaujala. Tu sa to spočiatku stalo. Potom sa kniha prehupla do historickej linky a tam už bola Constance, ktorá je symbol silnej a odhodlanej ženy. Aby som však autorke nekrivdila. Postupne sa aj z Emily stala silná a sebavedomá žena. Možno bol začiatok autorkin zámer, na mňa to však príliš nezapôsobilo.

Neskôr sa už príbeh čítal takmer sám. Autorka je majsterkou spojenia súčasnosti s minulosťou. Pri historickej linke som tŕpla spolu s hlavnou hrdinkou pri každej zmienke o Gestape. Obzvlášť teraz, keď je opäť veľa ľudí, ktorí zažívajú vojnu na vlastnej koži, bola pre mňa kniha silnejšia. Strach, násilie či dokazovanie si moci. V niektorých momentoch som čítala so zatajeným dychom. V súčasnosti som každou stranou dúfala, že Emilie sa spamätá a svoj život vezme do vlastných rúk.

Levanduľová záhrada bola pre mňa na začiatku o čosi slabšia. Neskôr to však autorka „rozbalila“ tak, ako som na ňu zvyknutá. Dokonalé prepojenie súčasnosti aj minulosti. Obdivuhodná hrdinka v historickej časti, ale aj mladá Emilie v tej súčasnej dejovej linke. V príbehu čitateľ dostane všetko, čo od románu Lucindy Riley očakáva. Vzrušenie, nečakané zvraty, ale aj bolestivé chvíle. Počas čítania som oplýva snáď všetkými emóciami. Mala som neskutočnú zlosť a antipatiu voči jednej postave, pri ktorej som neskôr pocítila aj akúsi škodoradosť. Nechýbali však ani slzy smútku či dojatia.

https://www.slovtatran.sk/levandulova-zahrada

Titul: Levanduľová záhrada

Originálny názov: The Light Behind the Window

Autor: Lucinda Riley

Preklad: Jana Balážková

Počet strán: 392

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

0 comments on “Levanduľová záhrada (Lucinda Riley)

Pridaj komentár