Detská literatúra

Prvý deň v škôlke (Esther van den Berg)

Knihy o škôlke sú veľmi žiadané najmä ku koncu leta. Som rada, že vydavateľstvo Fortuna Libri jednu vydalo už v predstihu. Prvý deň v škôlke od Esther van den Berg pomôže možno práve vášmu budúcemu škôlkarovi.

Vtáčik Kamil ide prvý raz do škôlky a prirodzene má strach. Nevie, čo sa v takej škôlke robí a ako dlho tam musí byť. Kamil sa statočne rozlúči s mamičkou a v triede spoznáva nových kamarátov. Rozprávajú sa, hrajú, tvoria z papiera. Nechýba však ani čas na jedlo či zábavné cvičenie. Vtáčik Kamil ani len netuší, ako mu deň ušiel a už sa nevie dočkať toho ďalšieho.

Kniha má väčší formát, krátky text na každej strane. Autorka ľahkým textom vysvetľuje deťom, čo sa v škôlke robí. Deti, ktoré sa do škôlky chystajú, tak budú mať aspoň akú-takú predstavu. Všetko je vysvetlené na zvieratkách. Oceňujem, že každé zvieratko je iné. Možno aj toto je skvelá možnosť pre rodičov vysvetliť deťom, že aj v bežnom živote medzi ľuďmi je každý iný a jedinečný. Či už povahou alebo výzorom. Všetci môžu byť navzájom kamaráti.

Deti v príbehu vidia, že Kamil sa bojí. Postupne však sledujú, ako sa mu v škôlke stále viac a viac páči. Až natoľko, že z nej nechce odísť. Na každej strane sa pýta, čo bude ďalej. Aj tu autorka deťom naznačuje, že sa netreba báť pýtať. Vysvetľuje aj, ako išiel Kamil na záchod. Mne osobne sa veľmi páčilo, ako malo každé zvieratko svoj vlastný záchod.

Hoci je kniha jednoduchá textom, ilustrácie sú tie, ktoré ju robia jedinečnou. Niektoré sú také, že si knihu musíte otočiť po dĺžke. Práve to fascinovalo moje deti. Ilustrácie sú krásne, farebné a veľmi veľa deťom ukážu a vysvetlia. Je v nich množstvo vtipných detailov. Ako napríklad zajačie bobky v záchode, či predošlá kniha autorky, ktorú čítajú myška s lienkou.

Kniha Prvý deň v škôlke je veľmi milou knihou na ukážku, ako to v škôlke funguje. Jednoduchý text a prekrásne ilustrácie sa budú deťom určite páčiť. Aj vďaka svojej jednoduchosti si z nej veľa odnesú práve tí menší budúci škôlkari, cca od 3 rokov. My sme si ju prešli aj so skoro päťročným a tiež sa mu páčila. Teším sa, ako ju o rok využijem pri Adelke.

Knihu kúpite aj na stránke vydavateľstva:

https://www.fortunalibri.sk/products/prvy-den-v-skolke

Titul:  Prvý deň v škôlke

Originálny názov: Naar school

Autor: Esther van den Berg

Preklad: Denisa Stareková

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Foto: Drominička

0 comments on “Prvý deň v škôlke (Esther van den Berg)

Pridaj komentár