Detská literatúra

Majina záhrada (Anna Walkerová)

Nedávno vo vydavateľstve Fortuna Libri vyšla detská kniha s názvom Majina záhrada, ktorú napísala a ilustrovala Anna Walkerová. Mňa zaujala najmä krásna obálka, nezaostáva však ani jej obsah.

Dievčatko menom Maja sa sťahuje s rodinou do veľkého mesta. Je zvyknutá mať okolo seba kvety a stromy. Do nového domu si však svoju záhradu vziať nemôže. Rodičia jej sľúbia, že aj tam si môže začať pestovať kvety. Po príchode do nového domova však Maju opúšťa nádej na rozkvitnutú záhradu. V meste pre ňu nie je miesto. Alebo sa Maja mýli?

Okrem obálky ma kniha zlákala aj slovom „záhrada“. Mám doma dvoch malých záhradníkov, ktorí pomáhajú so sadením a milujú kvety či stromy. Sledujeme spolu včielky a každý deň kontrolujeme, či vzišla nejaká nová kvetinka.

Hneď ako nám kniha prišla, sme ju spolu s takmer päťročným synom čítali. Keďže ide skôr o obrázkovú knihu, textu nie je veľa. Vďaka tomu sa dá prečítať na jedno posedenie. Matejkovi sa kniha páčila. Hoci zo začiatku mu bolo ľúto, že Maja si nemá kde zasadiť rastlinku. Aj mne bolo smutno z toho, že Maja sa ocitla medzi vysokými domami, kde nebolo veľa prírody. Iba park a v tom tiež chýbali ľudia.

Keď však predsa len našla kúsok zelene, z malého korienku sa snažila vypestovať rastlinku. Majine odhodlanie je doslova nákazlivé a deťom príbeh krásne ukazuje, že sa nemajú vzdávať. Vďaka tomu, že sa Maja nepoddala prvotnému sklamaniu z mesta, vznikla krásna záhrada. Tu si Maja našla aj kamarátov, ktorí jej neskôr pomáhali. Vďaka tomu sa jej splnil sen a priniesla záhradu aj medzi múry mesta.

Tým, že ide o takzvanú „picture book“, čiže knihu s obrázkami, deti sa majú na čo tešiť. Obrázky sú krásne, fascinujúce a veľmi veľa vedia deťom povedať. Z ilustrácií cítiť Majin smútok, ale aj jej odhodlanie. To, ako beží za vtáčikom, ženie aj malého čitateľa otáčať strany a zistiť, kam vtáčik letí a či naozaj nájde aspoň kúsok zelene.

Majina záhrada je dojímavý príbeh o jednom dievčatku, ktoré miluje prírodu a svoju záhradu. Deťom ukáže, čo všetko môžu dokázať, ak sa nevzdajú a pôjdu si za svojim snom. A našej spoločnosti nemilosrdne ukazuje, aké dôležité je nechať pre deti dostatok zelene, lesov, parkov a záhrad. Nemusíme mať všade byty a parkoviská. Kniha je vhodná pre deti od 4 rokov. Ilustrácie nepochybne zaujmú aj tie mladšie.

Knihu nájdete na stránke vydavateľstva:

https://www.fortunalibri.sk/products/majina-zahrada

Titul: Majina záhrada

Originálny názov: Florette

Autor: Anna Walker

Preklad: Zuzana Trstenská

Počet strán: 40

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Fortuna Libri

Foto: Drominička

0 comments on “Majina záhrada (Anna Walkerová)

Pridaj komentár