Detská literatúra

Ako Fin zaplavil svet (Adam Stower)

Detská knižná značka Albatros sa u nás teší veľkej obľube. Nedávno do zbierky pribudla ďalšia krásna „picture book“, čiže obrázková kniha. Ako Fin zaplavil svet od Adama Stowera.

Fin je malý zábudlivec, ktorý zabúda naozaj skoro na všetko. Zobrať si desiatu, obliecť si nohavice či učesať si vlasy. Jedného dňa však zabudol zatvoriť vodovodný kohútik. To už by mohol byť tak trochu problém. Zobudil sa na to, ako mu niekto klope na dvere. Namiesto poštára to boli ryby. Tie ho odmenili bohatstvom. Vďaka nemu si mohli užiť svet tak ako nikdy predtým. Lenže čo ostatné zvieratká?

Tí, čo ma sledujú a poznajú dlhšie, vedia, že ja a moje deti zbožňujeme autorku Katarínu Macurovú. Ak by sa ma teraz niekto pýtal, či je nejaká kniha podobná jej dielam, tak je to jednoznačne táto. Medvedík a záhradná potopa majú s Finom veľa spoločného, ale aj napriek tomu je každá úžasná iným spôsobom.

Textu v knihe je pre malého čitateľa primerane. Dominujúce sú obrázky. Tie sú krásne. Plné farieb, vtipu a fantázie. Mojim deťom sa veľmi páčili. Deti popri čítaní môžu skúmať detaily, ktorých je v obrázkoch neúrekom. Mne sa veľmi páčili aj predsádky, kde na začiatku objavuje svet Fin a na konci majú rovnaké fotky aj rybičky, ktoré ten svet spoznali práve vďaka potope.

Príbeh je veľmi milý, vtipný a som si istá, že deti si ho zamilujú. Ukazuje ako môže malá roztržitosť zmeniť svet na nepoznanie. Hoci rybičky si začali užívať život, ktorý dovtedy nepoznali, vtáky mali zrazu plné nebo iných zvierat, ktoré sa snažili pred vodou skryť.

Aj keď bol Fin najskôr pyšný na to, že sa mu podarilo zaplaviť svet, neskôr to dokázal krásne napraviť. Veľmi sa mi to páčilo. Deťom  som mohla vysvetliť, že chyba sa môže stať, dôležité je, aby sme ju vedeli priznať a pokiaľ je to možné, tak aj napraviť.

Ako Fin zaplavil svet je roztomilá kniha, ktorú si detičky určite zamilujú. Obsahuje vtipný príbeh a prekrásne ilustrácie. Je vhodná pre deti od 3 rokov. U nás si obrázky užila aj mladšia čitateľka. Ak majú vaše deti radi knihy od „Macurky“, tak mať túto je pre vás jednoducho nevyhnutnosťou.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatros. Tu si môžete v knihe aj zalistovať:

https://www.albatrosmedia.sk/tituly/24667252/ako-fin-zaplavil-svet/

Titul: Ako Fin zaplavil svet

Originálny názov: The Day Fin Flooded the World

Autor: Adam Stower

Preklad: Magdaléna Poppelková

Počet strán: 40

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Albatros

Foto: Drominička

0 comments on “Ako Fin zaplavil svet (Adam Stower)

Pridaj komentár