Detská literatúra

Veľryba, čo chcela viac (Rachel Brightová, Jim Field)

Vydavateľstvo Tatran nedávno prinieslo na trh knihu pre malých čitateľov s názvom Veľryba, čo chcela viac. Napísala ju Rachel Brightová a ilustroval ju Jim Field. Ja vám ju teraz veľmi rada priblížim.

Veľryba menom Emil brázdi oceánom a stála niečo hľadá a zbiera. Niečo, čo ešte nemá. A chce stále viac a viac.  Jedného dňa príde k útesu, kde bolo veľa rýb a korálov. Aj toho by sa Emil rád zmocnil, ale niečo ho v tom zastaví.

Tatran vydáva detské knihy, ktoré v sebe skrývajú vždy niečo viac. Nebolo tomu inak ani pri tejto knihe. V prvom rade treba napísať, že kniha je veršovaná. Nie vždy sa preklad pri takejto knihe podarí. Teraz ho však môžem iba vyzdvihnúť. Verše sú uchu lahodiace a čítajú sa naozaj dobre. Poetika knihe navyše dodáva akúsi eleganciu a šmrnc.

Veľmi sa mi páči aj myšlienka knihy. Emil zbiera veci a nie je šťastný. Deťom môžeme na Emilovi ukázať, že šťastie nie je iba o materiálnych veciach. On síce mal veľa vecí, ale chýbali mu priatelia. A na pohľad krásny útes bol plný hašterivých tvorov. Ani tí si nevážili, čo majú. Miesto pekného spolunažívania si robili prieky. Všetkých spojí nakoniec krásny dar. Dar, ktorý nie je materiálny a ktorý ide od srdca.

V knihách pre najmenších nesmú chýbať ilustrácie. Tu ich má na svedomí Jim Field a naozaj stoja za to. Je z nich cítiť aj akúsi clivosť veľryby, ale aj krásne súznenie na záver. Miestami sú temnejšie, inde zas veselé. Tak ako celý príbeh. Ja som knihu čítala s takmer 5 ročným a veľmi sa mu páčila. Veľa sme sa po prečítaní rozprávali a bolo vidieť, že nad Emilom premýšľa.

Veľryba, čo chcela viac je krásnou, poetickou knihou. Príbeh, ktorý chytí za srdce nielen deti, ale nás dospelých. Príbeh o hľadaní dokonalého pokladu, ktorý nakoniec nemusí byť materiálny. Priateľstvo, láska a šťastie je to, čo treba hľadať a vážiť si. Knihu by som odporučila deťom od 5 rokov.

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran. Ukážku z knihy nájdete na ich stránke:

https://www.slovtatran.sk/velryba-co-chcela-viac

Titul: Veľryba, čo chcela viac

Originálny názov: The Whale Who Wanted More

Autor: Rachel Bright

Ilustrácie: Jim Field

Preklad: Jana Kantorová-Báliková

Počet strán: 32

Rok vydania: 2022

Vydavateľstvo: Tatran

Foto: Drominička

1 comments on “Veľryba, čo chcela viac (Rachel Brightová, Jim Field)

  1. Spätné upozornenie: Veveričky, čo sa škriepili (Rachel Brightová, Jim Field) – Drominička Číta

Pridaj komentár